Zdrowa pizza – jak i z czego ją zrobić

Materiał informacyjny Domino's Pizza
Rozkoszny smak pizzy sprawia, że mamy ochotę jeść ją również na diecie. Czy istnieje jednak coś takiego jak pizza dietetyczna? Czy można ją spożywać na diecie bezglutenowej lub przy wykluczeniu nabiału? Przekonajcie się sami.

Fit pizza o ograniczonej kaloryczności – gdzie ją kupić?

Osoby, które przechodzą na dietę odchudzającą, często tęsknią za smakiem pizzy tak bardzo, że po kilku tygodniach żywieniowego reżimu, kiedy nadarza się okazja, nie mogą sobie odmówić przyjemności. Potem mają z tego tytułu wyrzuty sumienia, pojawia się u nich gorsze samopoczucie i obniżona samoocena. Nic dziwnego, zjadając samodzielnie dużą pizzę o średnicy 40 cm i wadze około 1200 g zwiększają swój bilans kaloryczny aż o 3000 kcal. A to opóźnia ich drogę do uzyskania idealnej wagi.

Wybierając się do restauracji pamiętajmy, że najbardziej kaloryczna jest ta pizza, która ma dużo sera, przykładem jest tu pizza cztery sery z serem pleśniowym, mozzarellą, serem żółtym i fetą. Najmniej kalorii ma zaś pizza wegetariańska. Jeśli więc idziemy do pizzerii razem ze znajomymi, a jesteśmy na diecie, nie wybierajmy placka z największą liczbą dodatków.  Wybierzmy wersję chudszą, z dużą ilością warzyw np. pizzę Veggie Supreme dostępną w Domino’s. Nie kosztujmy też od razu całej pizzy. Podzielmy się nią z partnerem lub przyjaciółmi, dzięki czemu zaoszczędzimy ilość pochłoniętych kalorii.

Pamiętajmy: to, co zjemy dokłada się do ogólnego tygodniowego lub miesięcznego bilansu kalorycznego. Nie warto więc dokładać sobie nadwyżki 1000 kcal, tylko dlatego, że miało się ochotę na smaczny posiłek. Dwa kawałki pizzy smakują tak samo jak cała pizza, dlatego pozwólmy sobie na poczucie pysznego smaku tego dania, rozkoszujmy się nim, ale nie dajmy się ponieść łakomstwu. Jeśli po dwóch kawałkach pizzy nadal czujemy się głodni, zamówmy sobie sałatkę, tyle, że bez dressingu i tłustego sosu. Dodatkowa porcja warzyw lub chudego białka typu: kurczak, tuńczyk czy jajko (w zależności, z czym jest sałatka), pozwoli nam uzyskać uczucie sytości i poczucie satysfakcji ze zjedzonego posiłku.

Czy pizza jest zdrowa? Przekonaj się i zrób ją w domu

Jeśli chcemy, by spożywana przez nas pizza miała obniżoną kaloryczność a przy tym była zdrowa i dostarczała niezbędnych składników odżywczych – wykonajmy ją samodzielnie w domu. Przede wszystkim zamieńmy białą mąkę na mąkę pełnoziarnistą lub gryczaną. Posiadają one dużą ilość błonnika, dzięki czemu już po zjedzeniu jednego lub dwóch kawałków pizzy będziemy czuć się syci. Gotowy sos pomidorowy lub keczup zamieńmy na pomidorową passatę, a ser żółty (od 320-400 kcal w 100 g) zastąpmy mozzarellą (280 kcal w 100 g). Pamiętajmy, by nie korzystać z produktów odtłuszczonych, bo oprócz tego, że tłuszcz jest nośnikiem smaku i po prostu pizza będzie smakować z nim lepiej, to dodatkowo pomaga on we wchłanianiu witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witamina A, D, E, K, które możemy znaleźć np. w rukoli lub szpinaku (witamina K) albo pomidorach (witamina A i K).

Jeśli nie potrafimy zrobić zdrowej wersji pizzy samodzielnie, zawsze pozostaje opcja pizzy online. A jeżeli po prostu brakuje nam inspiracji i nie wiemy, jakie zdrowe dodatki będą się dobrze komponować na pizzy, zajrzyjmy na sprawdzone strony z przepisami. Znajdziemy tam podpowiedzi, jak łatwo i szybko przygotować zdrową wersję naszego ulubionego dania.

Zobacz także: Sposoby na zdrową pizzę. Jak ją przygotować, żeby była dietetyczna i smaczna?

Zdrowa pizza – przepis na pizzę gryczaną, bezglutenową

Składniki na ciasto:

  • 175 g mąki z kaszy gryczanej niepalonej
  • 25 g zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 125 ml przegotowanej ciepłej wody

Składniki na pizzę:

  • 100-150 g brokułów
  • Sos pomidorowy
  • 2 sztuki pomidorów
  • 5 pieczarek
  • świeża rukola
  • bazylia
  • oregano
  • tymianek
  • zioła prowansalskie

Wykonanie:
Na samym początku gotujemy różyczki brokułu. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie zabieramy się za ciasto. Zmielone siemię lniane łączymy w misce z mąką z kaszy gryczanej, dodajemy sól, proszek do pieczenia jak również olej. Stopniowo dolewamy wodę mieszając przy tym wszystkie składniki. Wyrabiamy rękami, przykrywamy i odstawiamy na chwilę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni (góra-dół) i rozwałkowujemy ciasto na posmarowanej oliwą blaszce. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy na wierzch plasterki pieczarek, pomidora oraz różyczki brokułów. Posypujemy ziołami i przyprawami. Przykrywamy pizzę folią aluminiową lub kawałkiem papieru do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 15 minut i kolejne 5 bez przykrycia. Podajemy, posypując na wierzchu świeżą rukolą.

Pizza bezglutenowa – dla kogo?

Wiele osób, które chorują na Hashimoto lub mają stany zapalne jelit powinny ograniczyć w swojej diecie gluten. Gluten jest to białko zawarte w zbożu, które może potęgować stany zapalne u osób do tego predestynowanych. Poza tym jest ono szkodliwe dla osób z celiakią, powoduje u nich bowiem spłaszczenie kosmków jelitowych lub ich zanik, co prowadzi do zaburzeń trawienia pokarmu oraz zubożenia organizmu o cenne składniki odżywcze. Na szczęście tylko 1 % populacji cierpi na celiakię i nie każdy choruje na Hashimoto czy choroby autoimmunologiczne, nie każdy będzie więc zmuszony zastępować tradycyjną pizzę na białej mące tą bezglutenową.

Pizza bezglutenowa – przepis

Ciasto na pizzę bezglutenową z kalafiora:

  • kalafior (około 550 g)
  • 1 małe jajko
  • 50 g tartego parmezanu
  • pół łyżeczki soli
  • pieprz

Składniki na wierzch:

  • 20 g szynki lub innego mięsa, w którego składzie nie ma glutenu
  • 120 g sera mozzarella
  • świeża bazylia

Składniki na sos pomidorowy:

  • 1 mały pomidor
  • 1 łyżeczka czosnku
  • łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki szczypiorku
  • łyżeczka ziół np. prowansalskich

Wykonanie:
Przygotowanie pizzy należy rozpocząć od zrobienia sosu pomidorowego. Na rozgrzany na patelni olej należy wrzucić pokrojone wcześniej pomidory, dodać do nich przeciśnięty przez praskę czosnek i dosypać ziół prowansalskich, szczypiorek oraz sól.
Spód pizzy przygotowujemy z rozdrobnionych i ugotowanych wcześniej różyczek kalafiora (można go przygotować dzień wcześniej). Miksujemy je blenderem, odciskamy z powstałej pulpy wodę. Następnie do masy dodajemy jajko, 50 g startego parmezanu, sól oraz pieprz. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Masę rozprowadzamy na blasze, na której rozłożony jest papier do pieczenia. Pizza powinna mieć grubość 1 cm i średnicę około 27 cm. Blachę z ciastem wsadzamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni (góra-dół) lub 190 stopni, kiedy włączamy termoobieg. Pieczemy pizzę około 12 minut, choć u niektórych może dopiec się w krótszym czasie (warto więc obserwować piekarnik). Dopieczony spód smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy dodatki i umieszczamy w piekarniku na kolejne 10 minut.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3