Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zdrowe zęby. Co trzeba wiedzieć, żeby mieć wspaniały, biały uśmiech? Co najbardziej przebarwia nasze zęby?

Milena Kochanowska
Najprostszą czynnością pomagającą zachować biel zębów jest oczywiście codzienna higiena. Należy myć zęby minimum dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku
Najprostszą czynnością pomagającą zachować biel zębów jest oczywiście codzienna higiena. Należy myć zęby minimum dwa razy dziennie, a najlepiej po każdym posiłku 123 RF
Przebarwienia na zębach stają się intensywniejsze wraz z wiekiem, ale również na skutek naszych złych nawyków. Co robić, by zachować biały uśmiech na dłużej?

Kolor zębów zależy nie tylko od nawyków, ale w pewnym stopniu również od genów. Jeśli tak jest w naszym przypadku, wtedy sprawdzą się tylko profesjonalne metody stosowane u dentysty. Specjaliści przestrzegają, żebyśmy nie robili niczego na własną rękę, bo z zębami nie wolno eksperymentować.

- Wybielanie zębów sodą oczyszczoną, pastą z węgla drzewnego, sokiem z cytryny czy kurkumą jest niebezpieczne. Działanie wybielające jest tutaj pozorne i wynika głównie z właściwości abrazyjnych, czyli ściernych tego typu produktów. Nie wybielą one zębów, mogą je jedynie rozjaśnić ścierając zewnętrzne osady, a często wręcz odwrotnie, przebarwić jak w przypadku kurkumy lub nawet uszkodzić szkliwo

- mówi dr Joanna Oleksiak, stomatolog z Poznania.

W miarę jak się starzejemy, ściera się szkliwo, czyli zewnętrzna warstwa pokrywająca ząb. Wówczas zaczyna spod niego przebijać tkanka leżąca pod szkliwem i w obrębie korony, czyli zębina, która ma charakterystyczny żółty odcień - stąd zmiana zabarwienia zębów.

- Jeśli poddajemy się profesjonalnemu zabiegowi wybielania w gabinecie, to po nim musimy stosować tzw. białą dietę, to znaczy unikać spożywania barwiących napojów i dań. Jeżeli to zlekceważymy, efekty zabiegu utrzymają się maksymalnie rok. Z kolei przesada również nie jest wskazana - wybielanie zębów zbyt często może sprawić, że będą praktycznie transparentne i nabiorą niebieskiego odcienia

- ostrzega stomatolog.

Gdy palimy, musimy z nałogiem się rozstać. Uważajmy też na leki. Antybiotyki, szczególnie te na bazie doksycyliny, tetracykliny czy preparaty żelaza w formie płynnej mogą nie tylko uszkodzić zęby, ale też trwale je przebarwić.

Najprostszą czynnością pomagającą zachować biel zębów jest oczywiście codzienna higiena. Należy myć zęby minimum dwa razy dziennie. Regularne i precyzyjne szczotkowanie zapobiega powstawaniu plam i nalotów, szczególnie przy linii dziąseł. Bezpiecznie można używać past o wskaźniku ścieralności RDA wynoszącym 45, powyżej 45 najwyżej 2 razy w tygodniu.

O inne, sprawdzone metody wybielania zapytajmy dentystę. Przy niewielkich nalotach, na przykład na skutek odkładania się kamienia nazębnego można wykonać zabieg pełnej higienizacji, czyli skalingu i piaskowania. W ten sposób usuniemy nalot i złogi z powierzchni zębów. Jeśli to nie pomoże, możemy się zdecydować na profesjonalny zabieg wybielania zębów - metodą z użyciem lampy, lasera lub metodą nakładkową.

Na odcień naszych zębów ma wpływ to, co jemy i pijemy

Co przebarwia najbardziej?
Wszelkie barwione sztucznie produkty, na przykład gazowane lub izotoniczne napoje, kolorowe lizaki, pastylki, kawa, herbata, ciemne owoce, warzywa oraz wszystko na ich bazie (na przykład jagody, jeżyny, granaty, wiśnie, buraki, pomidory), koktajle, konfitury, soki (na przykład żurawinowy), ciemne sosy (na przykład sojowy, sos Worcester, sos klonowy), a także ciemne miody (na przykład spadziowy, gryczany, wrzosowy), melasa, przecier pomidorowy, przyprawy (na przykład kurkuma, czerwona papryka, cynamon, curry), alkohol - szczególnie wino oraz ciemne piwa.

Produkty te nie dość, że mają intensywny kolor, który stopniowo przebarwia zęby, to jeszcze obniżają pH w jamie ustnej, co rozmiękcza szkliwo i czyni zęby bardziej podatnymi na przebarwienia.

Jakie jest rozwiązanie problemu?
Płuczmy zęby wodą po spożyciu barwiących produktów,
30 minut po jedzeniu szczotkujmy zęby, stosujmy gumę do żucia oraz regularnie usuwajmy naloty poprzez zabieg profesjonalnej higienizacji.

Możemy również spożywać produkty, które pomogą uniknąć przebarwień, takie jak: seler, kalafior, jabłka, gruszki, groszek cukrowy lub marchewka. Ich miąższ ma łagodne właściwości ścierne, więc taka przekąska zadziała jak „naturalna szczoteczka” między posiłkami. Dodatkowo pobudzają produkcję śliny, która neutralizuje kwasy groźne dla zębów. Jedzmy również te o dużej ilości wody, na przykład melon czy arbuz.

Szukasz dobrego stomatologa w Poznaniu? Zobacz, kogo polecają pacjenci! Przedstawiamy 20 najlepszych dentystów według użytkowników portalu ZnanyLekarz.pl. Podajemy nazwiska, adresy przychodni i liczbę pozytywnych (5 gwiazdek) opinii. Zobacz dentystów w Poznaniu, których poleca najwięcej pacjentów --->

Najlepszy dentysta w Poznaniu: Zobacz 20 stomatologów, który...

Co może być trudnego w myciu zębów? Może się wydawać, że nic, ale prawda jest taka, że większość z nas robi to źle. Myślisz, że to nie twój problem? Zobacz 10 błędów, które popełniamy przy myciu zębów. Na pewno żadnego z nich nie popełniasz?

Myjesz zęby? Robisz to źle. Sprawdź, które najczęstsze błędy...

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Te produkty powodują cukrzycę u Polaków

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza