W skrócie:
Autorka przepisu zachęca, aby w miarę możliwości użyć pestki dyni styryjskiej, gdyż są one szczególnie aromatyczne. Valesa Schell przypomina także, aby pestki koniecznie wcześniej podprażyć. Dopiero wtedy pasta nabierze właściwego smaku. Zamiast oleju z pestek dyni można użyć dobrej jakości oliwy z oliwek. Poznaj przepis na krem z pestek dyni.
Krem z pestek dyni – prosty przepis do chleba
Liczba porcji: 1 słoik, 350 g.
Czas przygotowania: 5 minut.
Stopień trudności: łatwy.
Przydatność do spożycia: 5-7 dni.
Składniki:
100 g pestek dyni styryjskiej,
1/2 pęczka natki pietruszki,
100 g serka śmietankowego,
100 g mascarpone,
1/2–1 łyżeczki soli z ziołami ogrodowymi, alternatywnie sól ziołowa,
12 g oleju z pestek dyni,
5 g syropu z agawy,
sól, pieprz.
Jak zrobić krem z pestek dyni?
Sposób przygotowania:
Pestki dyni podpraż na suchej patelni, aż nabiorą koloru i zapachu. Pozostaw do ostygnięcia.
Ręcznie/mikserem: Zmiel drobno pestki dyni. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blender/thermomix/rozdrabniacz: Do misy wsyp ostudzone pestki dyni i natkę pietruszki. Drobno zmiel. Dodaj pozostałe składniki i krótko zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Blender ręczny: Zmiel drobno pestki dyni. Wszystkie składniki umieścić w misie i zblenduj. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Krem z pestek dyni możesz podawać z paluszkami chlebowymi grissini, bajglami, chlebem żytnim, chlebem pszenno-żytnim na zakwasie, chlebem razowym i bułeczkami żytnimi.
Do czego użyć kremu z pestek dyni?
Gotowego kremu z pestek dyni możesz używać na wiele sposobów. Zachęcamy, aby zjeść go w formie sosu do makaronu. Wystarczy, że go podgrzejesz i wymieszasz z odrobiną wody z makaronu i startym serem. Może też być dekoracją do zup i gulaszy. Taki krem będzie świetnym sosem do zapiekanki rybnej lub mięsnej po połączeniu z tartym serem i bułką tartą.
Krem z pestek dyni możesz także podać w formie dipu do surowych warzyw, sosu do klopsików, nadzienia do ravioli po wymieszaniu z tartą bułkę i jajkiem. Będzie także strzałem w dziesiątkę jako sos do zapiekanek raclette, sos do fondue lub podany do ziemniaków w mundurkach.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Przepis z książki „Pasty, dipy, smarowidła, czyli najlepsze towarzystwo do chleba i nie tylko” Valesy Schell udostępniamy dzięki uprzejmości wydawnictwa Buchmann.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Szarlotka tatrzańska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?