MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Ziemniak tylko z wody? Cy Polacy potrafią wykorzystać potencjał kulinarny kartofli? Dania z ziemniaków [PORADNIK, PRZEPISY]

mad
Ziemniak czy kartofel?  Ile sekretów i możliwości kulinarnych skrywa w sobie to warzywo? Polacy znają głównie jeden sposób ich wykorzystania w kuchni – gotowane ziemniaki serwowane w formie dodatku do obiadu. Tymczasem kartofle są bardzo wdzięcznym produktem.
Ziemniak czy kartofel? Ile sekretów i możliwości kulinarnych skrywa w sobie to warzywo? Polacy znają głównie jeden sposób ich wykorzystania w kuchni – gotowane ziemniaki serwowane w formie dodatku do obiadu. Tymczasem kartofle są bardzo wdzięcznym produktem.
Jak wynika z badania przeprowadzonego na potrzeby kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”, blisko 40 procent respondentów sięga po ziemniaki kilka razy w tygodniu, a u niemal 80 procent z nich są one nieodłącznym dodatkiem do obiadu.

Z kolei prawie 20 proc. młodych ludzi (15-39 lat) deklaruje gotowość do wyeliminowania ziemniaków ze swojego codziennego menu. Co więcej, ponad 85 proc. ankietowanych wskazało, iż spożywa ziemniaki przede wszystkim w formie tradycyjnej –
z wody. Czy Polakom brakuje więc pomysłów na ich przygotowanie?

Ziemniaki nie tylko z wody

– Ziemniak lub kartofel – ile sekretów i możliwości kulinarnych skrywa w sobie to warzywo? Polacy znają głównie jeden sposób ich wykorzystania w kuchni – gotowane ziemniaki serwowane w formie dodatku do obiadu. Tymczasem kartofle są wdzięcznym produktem, z którego można przygotować wiele zdrowych przekąsek oraz smacznych dań zarówno na spotkanie ze znajomymi, jak i lunch do pracy czy szkoły. Niestety, głównie w grupie ludzi młodych, można zauważyć tendencję do ograniczania spożycia tych warzyw, a nawet całkowite wyłączenie ich z diety lub sięganie po kartofle, ale jedynie w formie mocno przetworzonej – jak np. chipsy – mówi Aneta Łańcuchowska, dietetyk, ekspert II edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle”.

Ziemniaki to tradycyjnie polski produkt, który warto przywrócić do jadłospisu.

Aneta Łańcuchowska
Aneta Łańcuchowska

- Eliminowanie ich z naszego menu to duży błąd, ponieważ droga do zdrowego odżywiania wiedzie przez wzbogacenie codziennej diety, w miejsce wykluczania poszczególnych produktów. Ziemniaki, ze względu na bogactwo składników odżywczych i witamin, są odpowiednie dla osób młodych, starszych, a także tych, którzy dbają o formę i są aktywni fizycznie – dodaje dietetyczka.

Jedzmy ziemniaki na zdrowie!

Ziemniaki powinny pozostać nieodłącznym elementem codziennej diety – nie tylko z uwagi na walory smakowe, ale przede wszystkim na właściwości odżywcze i zdrowotne.

Ziemniaki są zdrowe!
Ziemniaki są zdrowe!


Ziemniaki są świetnym źródłem potasu regulującego prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego oraz błonnika dającego uczucie sytości i wpływającego na procesy trawienne.
W swoim składzie zawierają także wysokiej jakości białka oraz witamin z grupy B, które wpływają na dobrą kondycję układu nerwowego.

Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz

Kolejna edycja kampanii to nowe przepisy, zaskakujące smaki czyli ziemniaki, jakich jeszcze nie było
– W pierwszej edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj, jedz” odwołaliśmy się przede wszystkim do tradycji spożywania ziemniaków w Polsce i ich wartości odżywczych oraz smakowych, wykorzystując motyw rywalizacji pomiędzy zwolennikami ziemniaków oraz kartofli. W tym roku, opierając się na badaniu zrealizowanym na potrzeby I edycji, chcemy dotrzeć zwłaszcza do ludzi młodych, którzy najczęściej rezygnują z kartofli, oraz osób dbających o formę, pokazując im, jakie korzyści dla zdrowia i masy ciała płyną z włączenia ziemniaków do codziennego jadłospisu. Mamy nadzieję, że poprzez konkretne propozycje kulinarne pokażemy Polakom, że kartofle mają wiele smaków, a ich odkrywanie to czysta uczta dla zmysłów – ważne, jaką technikę kulinarną wybierzemy oraz z jakimi dodatkami je połączymy – przekonuje Agnieszka Falba-Gałkowska, dyrektor biura Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych, organizatora kampanii.

Zainspiruj się!

Zobacz koniecznie:

Zobacz propozycje na dania z cukinią naszych Czytelników:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

Zobacz koniecznie:

FLESZ - Owoce prosto z krzaka groźne dla zdrowia!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska