Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zimowy grill: Nie przypiekaj

Redakcja
Mięso, które zamierzamy opiec, trzeba koniecznie najpierw zamarynować - doradza Mark Knize, chemik z amerykańskiego Narodowego Laboratorium Lawrence Livermore.

Marynując, ograniczamy ryzyko zachorowania na raka układu pokarmowego - twierdzi naukowiec. Choć grilowanie jest obyczajem dość nowym w naszym kraju, cieszy się olbrzymią popularnością. Kiedy tylko działki zazielenią się wiosną, rodacy rozpoczynają kolejny sezon grillowania. Ale nie tylko wiosną. Coraz bardziej popularne stają się także zimowe grille. Mięso upieczone w zimowej szacie smakuje znakomicie. Trzeba się tylko odpowiedznio przygotować

Warto więc zapoznać się z wynikami doświadczenia, które przeprowadził Knize. Otóż opiekał on kawałki mięsa przygotowane na dwa różne sposoby. Jedne zostały najpierw zamarynowane w zalewie składającej się z oliwy z oliwek, brązo-wego cukru, octu winnego, soku z cytryny, czosnku, soli i musztardy. Drugą część porcji jedynie tylko posolono.

Zarówno marynowane, jak i niemarynowane kawałki trzymano nad rozżarzonymi węglami przez 20 minut. Następnie zabrano je do laboratorium do analiz. Te wykazały, że w mięsie opiekanym bez marynaty znajdowało się 10 razy więcej związków o działaniu rakotwórczym, w szczególności takich, które podejrzewa się o to, że przyczyniają się do rozwoju nowotworów układu pokarmowego. Naukowiec ostrzega przed przypale-niem mięsa.

- Porcje zbyt długo przypiekane również zawierały dużo szkodliwych związ-ków. W tym przypadku to, czy były wcześniej marynowane, czy nie, było bez znaczenia - informuje Knize.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza