W skrócie
Tani i smaczny obiad dla całej rodziny – sprawdzony przepis
Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Polecam pyszną fasolkę po bretońsku. To łatwe do zrobienia danie, które dodatkowo nie nadwyręży twojego budżetu. Jest sycące i zdrowe. Biała fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Aromatu potrawie dodają przyprawy i podsmażana cebula.
Zobacz w galerii, jak zrobić pyszną fasolkę po bretońsku na obiad.
Przepis na fasolkę po bretońsku
Czas przygotowania: ok. 15 minut + ok. godziny gotowania + dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolkę.
Porcja dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.
Składniki:
- 350 g suchej białej fasoli Jaś,
- 500 g kiełbasy śląskiej,
- 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, mniej więcej pół słoiczka,
- 1 cebula,
Przyprawy:
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- pół łyżeczki czosnku,
- pół łyżeczki tymianku,
- szczypta chili i pieprzu.
- 1 łyżeczka soli do smaku.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku na obiad?
Sposób przygotowania:
- Fasolę najlepiej namoczyć w wodzie przez całą noc.
- Następnie wylewamy wodę i płuczemy fasolkę.
- Ponownie zalewamy wodą ok. centymetr nad powierzchnię i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę.
- Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulą.
- Do ugotowanej fasolki dodajemy kiełbasę i cebulę doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
- Można podać z pieczywem.
Fasolka po bretońsku będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy zamiast gotowego przecieru pomidorowego dodamy świeże i obrane ze skórki pomidory. Danie wzbogacić możesz także podsmażonym boczkiem.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Sprawdź także: Szybkie leczo z cukinią. Polecamy sprawdzony przepis na najlepszy obiad jednogarnkowy
Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni: