MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Zjedz najlepszą fasolkę po bretońsku. Tani, smaczny i pożywny przepis na obiad z kiełbasą. Warto od razu zrobić podwójną porcję

Fasolka po bretońsku to pyszne i sycące danie. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Fasolka po bretońsku to pyszne i sycące danie. Sprawdź, jak je przygotować krok po kroku. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Fasolka po bretońsku to pyszne danie, które przygotujesz bez trudu w jedyne 15 minut i ugotujesz w godzinę. Dodatek wyrazistych przypraw sprawia, że potrawa smakuje wyśmienicie. Do tego jest dość tania, sycąca i pożywna. Świetnie sprawdzi się na chłodne dni. Zobacz, jak krok po kroku zrobić fasolkę po bretońsku i wypróbuj przepis.

W skrócie

Tani i smaczny obiad dla całej rodziny – sprawdzony przepis

Zastanawiasz się co ugotować na obiad? Polecam pyszną fasolkę po bretońsku. To łatwe do zrobienia danie, które dodatkowo nie nadwyręży twojego budżetu. Jest sycące i zdrowe. Biała fasola zawiera dużo białka i substancji odżywczych, jak witaminy z grupy B, magnez, żelazo oraz lecytynę, która korzystnie wpływa na naszą pamięć i koncentrację. Aromatu potrawie dodają przyprawy i podsmażana cebula.

Przepis na fasolkę po bretońsku

Czas przygotowania: ok. 15 minut + ok. godziny gotowania + dzień wcześniej trzeba namoczyć fasolkę.
Porcja dla 6 osób.
Poziom trudności: łatwy.

Składniki:

  • 350 g suchej białej fasoli Jaś,
  • 500 g kiełbasy śląskiej,
  • 4 łyżki koncentratu lub przecieru pomidorowego, mniej więcej pół słoiczka,
  • 1 cebula,

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • pół łyżeczki czosnku,
  • pół łyżeczki tymianku,
  • szczypta chili i pieprzu.
  • 1 łyżeczka soli do smaku.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku na obiad?

Sposób przygotowania:

  1. Fasolę najlepiej namoczyć w wodzie przez całą noc.
  2. Następnie wylewamy wodę i płuczemy fasolkę.
  3. Ponownie zalewamy wodą ok. centymetr nad powierzchnię i gotujemy pod przykryciem przez ok. godzinę.
  4. Kiełbasę obieramy ze skórki i kroimy i podsmażamy razem z posiekaną cebulą.
  5. Do ugotowanej fasolki dodajemy kiełbasę i cebulę doprawiamy koncentratem pomidorowym i przyprawami do smaku.
  6. Można podać z pieczywem.

Fasolka po bretońsku będzie jeszcze bardziej aromatyczna, gdy zamiast gotowego przecieru pomidorowego dodamy świeże i obrane ze skórki pomidory. Danie wzbogacić możesz także podsmażonym boczkiem.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Sprawdź także: Szybkie leczo z cukinią. Polecamy sprawdzony przepis na najlepszy obiad jednogarnkowy

Zobacz również inne przepisy ze Strony Kuchni:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Szarlotka tatrzańska

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza