Znana słupska piekarnia po 50 latach kończy działalność

Zbigniew Marecki zbigniew.marecki@mediaregionalne.pl Zaktualizowano 
Piekarnia państwa Janta-Lipińskich działała od 1956 roku niezmiennie przy ul. Armii Krajowej w Słupsku.
Piekarnia państwa Janta-Lipińskich działała od 1956 roku niezmiennie przy ul. Armii Krajowej w Słupsku. Kamil Nagórek
[video:http://get.x-link.pl/5956a5d4-c8e3-2a3c-34e8-f99d99f4ac0d,3e1db0c9-f638-19fc-3b84-7333cc825368,embed.html width:640 height:360]

- Już nie widzę sensu dalszego prowadzenia naszej piekarni, bo nie pomaga nam ani państwo, ani miasto. Dochody są coraz niższe, a koszty rosną - mówi Stanisława Janta-Lipińska, która z mężem Karolem i jego bratem Franciszkiem prowadzi tę firmę od 1979 roku.

Nie ukrywa, że decyzja rodziny zapadła pod wpływem zimowej podwyżki czynszu, którą wprowadziły władze miejskie. - Poza tym rząd zapowiada podwyżkę ceny gazu. Dobijają nas także liczne w mieście Biedronki, które oferują bardzo tanie pieczywo. To samo robi nasz bezpośredni konkurent, który uruchomił swój sklep na ulicy Armii Krajowej - wylicza Stanisława Janta -Lipińska.

Piekarnię w 1956 roku uruchomił Bronisław Janta-Lipiński, który przystosował do tej działalności pomieszczenia po dawnej piekarni funkcjonujących jeszcze przed II wojną światową.

- Przez lata inwestowaliśmy w ten obiekt. Miasto jedynie pobierało czynsz, a gdy chcieliśmy ją wykupić na własność, w ratuszu zaproponowano nam cenę po 4,5 tysiąca złotych za metr. Dziękuję Bogu, że nie zdecydowaliśmy się na wykup po takich stawkach, bo nikt by od nas za tak duże pieniądze piekarni nie odkupił. Teraz, po 48 latach pracy, przejdę na emeryturę. Nie będzie ona wysoka, ale przynajmniej już nie będę musiała drżeć, czy co miesiąc starczy mi pieniędzy na wszystkie opłaty i wynagrodzenia dla pracowników - dodaje właścicielka piekarni.

Obecnie firma zatrudnia trzech pracowników. Przez lata wykształciła wielu piekarzy i cukierników.

- Piekarz to zawód ciężki, ale niskopłatny. Nic więc dziwnego, że ludzie odchodzą albo wyjeżdżają do pracy poza granicami kraju. Niestety, zarówno polityka państwa, jak miasta prowadzi do tego, że z rynku eliminuje się lokalnych rzemieślników, którzy nie mają szans sprostać bardzo taniej konkurencji z Biedronek, gdzie na miejscu piecze się wcześniej mrożone bułki i chleby - podkreśla Janta-Lipińska.

Według niej coraz gorzej układa się także współpraca z małymi, lokalnymi sklepami, bo ich zamówienia na pieczywa maleją, a nie zawsze mają pieniądze na bieżące rozliczenie z dostawcą.

polecane: FLESZ: Podział Mandatów po wyborach parlamentarnych

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 49

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

M
Marcinnn

Podziękujmy przy referendum w sprawie odwołania Kobylińskiego, a potem podziękujmy złodziejom z PO przy wyborach !!!

-jurek

mylisz się chłopie!! piekarnia DOMIN z Dębnicy to najnowoczesniejsza piekarnia w naszym regionie!! piece opalane sa olejem opałowym 30% droższym niz gaz!! drewnem chlopie to sobie w kominku mozesz napalic !! upewnij sie zanim napiszesz glupoty - a wiem bo tu pracuje!!!

J
Jana

I słusznie, kilkakrotnie w tej piekarni mnie oszukano. Na produktach nigdy nie było cen a w jeden dzień cena była inna niż na drugi dzień. Sprawiedliwość oszustów dostała. BRAWO !!!

A
Adam Jaworski

Pleciesz gościu farmazony ! konkurencja to uczciwosć a nie zjadanie jedni drugich na siłe poprzez zaniżanie cen kto mocniejszy . Nie znasz brąży , w mieście nie mgą piec na innym opale jak gaz a jakie to są koszty a 12 kilometrów dalej  D. Kaszubska - Domin może piec opalajać drewnem to i on sprzedaje np. po 1,5 za chleb a oni po 1.8 a w słupskiej biedzie to rużnica kolosalna dla niektórych . Dla czego takie rodzinne firny nie zostały od razu uwłaszczone na tym majatku za przysłowiowe kilka tysięcy złotych na początku transformacji postkomuniści to się pouwłaszczali krótko mówiąc nakradli ??? Dlaczego Polacy są jak współcześni Egipscy niewolnicy dlaczego ??? Wypisywanie bzdur najłatwiej przychodzi . Co do paragonu nie wieżę znam ich ta piekarnia ma tyle lat co ja pamietam seniora Lipińskiego , starszą panią Lipińską  dziś już śp . mnie jest przykro z tego powodu . A zapytaj Szycę to Ci odpowie to pozorna ucieczka przed biznesową klapą zapytaj jakie ma koszty a ile przychodu ? I zapewniam Cię ,że wiem co piszę byłem szefem Słupskich rzemieślników przez dwie kadencje gdzie należą bez mała wszyscy słupsy piekarze . Ale niestety klucz do rozwiązywania problemów leży po stronie władzy naszego Miasta .Od czego jest wydział handlu od niczego pos...rany wolny rynek na jednej uliczy można i 10 piekarni postawić kolejna słupska bzdura to jest właśnie rola wydziału handlu przypatrzcię się takim decyzjom  w niemieckich miastach . Ratuszowi urzędnicy pojęcia nie mają jak prowadzić to miasto a prezio ma wszystko w d...pie patrzy byle Rada kolejne obligacje klepnęła a po nim choćby potop .

P
Piecia

Pelen profesjonalizm Panie Marecki....hehehhe wlaczony telefon podczas wywiadu...zenada

W
WiolaMonola

Ale ten prlowski wystrój to właśnie PLUS!  A co do asortymentu to pewnie go nie znasz skoro tak piszesz. Ja jestem stałym klientem bułek, razowego i warkocza. Słodkich nie jadam. I mi w zupełności wystarcza.

M
Marek88888

Popatrzmy na wystroj tej piekarni - prawie jak w PRL, zero ciekawego towaru, to juz nie te czasy ze moze byc zysk na chlebie, trzeba bylo wprowadzic nowe produkty - pieczywo ekologiczne,pelnowartosciowe,bagietki francuskie,rogaliki a nie chlebi i buły.

d
dokladnie

zdrajcy i oszusci w tym slupskim i ogolnym tuskolandzie

o
ola

szkoda. Byli od zawsze i pieczywo dobre. Kupowałam w drodze z cmentarza. A z tym wykupem od miasta to naprawdę kpina. Ja chciałam wykupić mieszkanie. Co z tego że na 10% ale przecież przez 40 lat moja rodzina w nie inwestowała. I co ? Policzyli za metr prawie 3000 zł. Wycenili mieszkanie w starej kamienicy, z piecami, starymi oknami, grzybem, zalewaną piwnicą, bez ciepłej wody na 230.000. Do tego koszty natariusza i sądowe. Zapłacić bym musiała 25.000. Muszę brać kredyt na zakup i potem remont ze 100.000. Walcie się. Za taka kasę postawie dom na wsi.

b
była studentka

Najlepsze bułki słodkie w mieście-dla mnie-szkoda...może władze pomogą abo przestaną szkodzić i Pani zmieni zdanie i piekarni nie zamkną. Rano piękny zapach z piekarni unoszący się na ulicy będzie zawsze w mojej pamięci
 

g
gościu

gościu otwieraj piekarnię zrobisz interes życia, wymandrzać się to każdy głupi  potrafi.

o
ona

witam, kulturą to Pan nie grzeszy i zarzuca Pan sprzedawczyniom że kradną, bo nie wystawiają paragonów a to jest już zarzut .Pracuję tam i każdy klient otrzymuje paragon nawet jedna bułka nie przejdzie poza kasą.Po Pana wypowiedzi widać kim Pan jest.

g
gosciu

Z  tego co słyszałem od znajomej która pracuje w piekarni koszt wypieczenia chleba to ok 60 groszy! Wydaje mi się że poprostu Właścicielka odchodzi poprostu na emeryture,żeby odpocząć,troche po świecie pojeżdzic za odłożoną niemałą kasę,
jest okazja pożalenia się na sytuacje w kraju...

G
Gość

I jak się Maciuś czujesz? Gryzie coś w sumieniu? Niech Cię.......

m
mn

Najlepsze bułki w Słupsku. Nie tak jak te pełne chemii rozmrażane z marketów. Wielka szkoda :(

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3