![RÓŻOWE WINO TO MIESZANKA WINA BIAŁEGO I CZERWONEGO...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/39/0b/5d8c86b78067e_o_large.jpg)
10 mitów na temat wina, które wszyscy powtarzamy
RÓŻOWE WINO TO MIESZANKA WINA BIAŁEGO I CZERWONEGO
Na logikę, gdy zmieszamy ze sobą białe i czerwone wina, uzyskamy trunek o różowym zabarwieniu. Nie tak jednak powstaje różowe wino! Produkuje się je bowiem, podobnie jak czerwone wino, z ciemnych winogron.
Sam proces produkcji różowego wina jest również zbliżony do procesu produkcji wina czerwonego. O wiele krócej trwa jednak fermentacja ze skórkami, które są źródłem barwnika. Fermentujący moszcz odcedza się najpóźniej po kilkunastu godzinach, stąd do alkoholu trafia niewielka ilość barwnika i wino uzyskuje różowe zabarwienie.
Chociaż wino różowe produkuje się, wykorzystując metody stosowane w tworzeniu zarówno białego i czerwonego wina, a także posiada ono częściowo walory smakowe obu, to jednak jest osobnym rodzajem tego trunku, a nie mieszanką dwóch innych.