MKTG SR - pasek na kartach artykułów

5 pokarmów, które mogą powodować nieświeży oddech. Nie jedz ich przed podróżą lub spotkaniem z przyjaciółmi

Marta Siesicka-Osiak
Chcesz mieć świeży oddech przez cały dzień? Zadbaj o utrzymanie stałego nawilżenia w jamie ustnej. Pomaga w tym m.in. regularne nawadnianie oraz jedzenie owoców i warzyw bogatych w wodę.
Chcesz mieć świeży oddech przez cały dzień? Zadbaj o utrzymanie stałego nawilżenia w jamie ustnej. Pomaga w tym m.in. regularne nawadnianie oraz jedzenie owoców i warzyw bogatych w wodę. AntonioGuillem/GettyImages
Brzydki zapach z ust potrafi uprzykrzyć życie. Może być objawem różnych chorób, w tym próchnicy czy refluksu. Ale często wynika po prostu ze spożycia konkretnych produktów. Zobacz, czego lepiej nie jeść przed podróżą, randką czy wyjściem ze znajomymi, ale unikać narażenia siebie i ich na nieświeży oddech.

Spis treści

Dlaczego ciągle śmierdzi mi z buzi? Przyczyną może być choroba

Nieświeży oddech to krępująca przypadłość, która może wpływać negatywnie na twoje życie towarzyskie. Przyczyny holitazy mogą być różne. Często odpowiada za nią palenie papierosów lub próchnica albo niewłaściwe szczotkowanie zębów. Resztki jedzenia zalegające w ustach trawione przez bakterie przyczyniają się do wydzielania nieprzyjemnego zapachu.

Cuchnący oddech może wynikać również problemów żołądkowych np. zarzucania żołądkowo-przełykowego lub refluksu. Brzydki zapach z ust może być też wynikiem konkretnej diety np. wysokobiałkowej, która może prowadzić do produkcji związków siarki w jamie ustnej podczas trawienia.

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia

Inne przyczyny brzydkiego zapachu z ust, nazywanego „kałowym oddechem”, wymieniania redaktorka portalu StronaZdrowia.pl Gabriela Fedyk. Są to m.in.:

  • wymioty,
  • niedrożność jelit,
  • infekcje zatok,
  • kwasica ketonowa,
  • niewydolność wątroby.

Od czego jest nieświeży zapach z ust? Tych 5 produktów unikaj przed randką

Brzydki zapach z ust może pojawić się także sporadycznie po zjedzeniu niektórych potraw. Jeśli wybierasz się na randkę, w podróż lub wiesz, że będziesz siedzieć blisko innych osób – tych produktów unikaj, ponieważ mogą powodować nieświeży zapach z buzi:

  1. Czosnek i cebula ze względu na obecność lotnych związków siarki mogą powodować nieświeży oddech. Przenikają one do krwioobiegu i są wydychane przez usta, ale także wydzielane przez skórę. Przykry zapach może utrzymywać się przez kilka godzin od zjedzenia warzyw. Nie pomoże tu nawet porządne mycie zębów!
  2. Alkohol to kolejny sprawca nieświeżego oddechu. Brzydki zapach wynika z utleniania alkoholu w jamie ustnej i wątrobie oraz wysuszania jamy ustnej, co sprzyja rozwojowi bakterii.
  3. Ryby, w szczególności wędzone, to wyjątkowo aromatyczny pokarm, który może przyczynić się do brzydkiego zapachu z ust. Niektóre z nich mogą być ciężkostrawne lub zawierać związki siarki, które powodują wytwarzanie nieprzyjemnego zapachu.
  4. Niektóre produkty mleczne, w szczególności tłuste, mogą powodować przykry zapach z ust. Wynika to z tego, że nabiał rozkładając się w jamie ustnej uwalnia aminokwasy zawierające siarkę, które odpowiadają za nieświeży oddech.
  5. Kawa podobnie jak większość wymienionych produktów zawiera siarkę i wysusza jamę ustną. To połączenie może prowadzić do brzydkiego zapachu z ust. Jeśli chcesz się go pozbyć, pamiętaj, aby z umyciem zębów zaczekać ok. pół godziny od wypicia kawy, aby nie narażać się na uszkodzenie szkliwa.

Co zrobić, aby nie śmierdziało z ust? Niezawodne sposoby

Jeśli problem nieświeżego oddechu towarzyszy ci na co dzień, zadbaj o to, aby zrównoważyć swoją dietę, wzbogacając ją o świeże owoce i warzywa, unikając nadmiernego spożycia pokarmów silnie aromatycznych, czyli przede wszystkim czosnku i cebuli.

Musisz także dbać o codzienną, regularną higienę jamy ustnej. Myj zęby co najmniej dwa razy dziennie, używaj nici dentystycznej i płynu do płukania jamy ustnej. Nie zapominaj o wizytach profilaktycznych u dentysty.

Jeżeli brzydki zapach z ust jest wynikiem zjedzenia lub wypicia konkretnego produktu, możesz – oprócz umycia i wynitkowania zębów – ratować się doraźnie przez:

  • żucie gumy bez cukru,
  • żucie goździka lub listka mięty,
  • wypicie naparu z pietruszki lub cynamonu,
  • zjedzenie jabłka lub liścia sałaty.

Na problem „czosnkowego oddechu” Anna Rockicka-Żuk poleca z kolei… jogurt naturalny:

Jak dowodzą eksperci z Uniwersytetu Stanowego Ohio na łamach pisma „Molecules”, najlepszym środkiem jest jogurt naturalny. Usuwał on aż 99 proc. związków lotnych, odpowiedzialnych za zapach czosnku.

Według naukowców najlepiej wybrać jogurt grecki, ponieważ dzięki wyższej zawartości białka i tłuszczu, lepiej wiąże związki zapachowe.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nagroda Nobla w dziedzinie medycyny przyznana

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza