Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1145 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Nie tylko pomidorówka. Zobacz 9 propozycji na dania z pomidorów
Sezon na pomidory w Polsce trwa od początku czerwca do końca września. Wtedy pomidory są soczyste, aromatyczne i pełne smaku. W sezonie pomidory nie potrzebują...
Tradycyjna szarlotka jak od babci. Ten przepis zawsze wychodzi i wybornie smakuje!
Szarlotka to jedno z popularniejszych ciast w Polsce. Prosty wypiek z jabłkami świetnie sprawdzi się jako deser podawany na podwieczorek. Wystarczy zaparzyć...
Kawa zbożowa jak z PRL-u. Nie uwierzysz, jak można ją wykorzystać w kuchni!
Kawa zbożowa to smak dzieciństwa. Rodzice podawali je swoim dzieciom na śniadanie jako bezkofeinową namiastkę napoju dla dorosłych. Taka kawa z uprażonych zbóż...
Świetne na obiad lub jako ciepła kolacja. Poznajcie przepis na pad thai z kurczakiem
Pad thai to danie pochodzące ze kuchni tajskiej. Wiele osób docenia idealne połączenie trzech smaków: słodkiego, kwaśnego i ostrego oraz możliwość użycia...
Szybki obiad w 30 minut. Przepis na pyszny makaron z pieczoną fetą i pomidorami
Makaron z pieczoną fetą i pomidorami był hitem TikToka w 2020 roku. Wtedy można było go spotkać w wielu odsłonach w mediach społecznościowych. Zachęcamy do...
Wyśmienite ciasto z gruszkami na oleju. Tak wyglądają jesienne wypieki
Aromatyczne i wilgotne ciasto z gruszkami można zrobić w mniej niż godzinę. Proste ucierane ciasto jest smakuje jak z najlepszej cukierni. Nasze babcie często...
Szukasz pomysłu na kanapki? Zobacz przepis na tanią pastę z tuńczyka
Pyszna pasta z tuńczyka na kanapki to proste smarowidło, które zrobicie z łatwo dostępnych składników. Wystarczy wymieszać tuńczyka z puszki z ugotowanymi na...
Sycąca cukinia faszerowana mięsem. Poznaj przepis z ryżem
Cukinia jest świetnym warzywem do przygotowania obiadu. Wśród pomysłów na sycący obiad proponujemy pożywną cukinię faszerowaną mięsem mielonym i ryżem. Takie...
Jedzenie w szpitalu nie musi być nudne. Nadchodzi koniec niesmacznych posiłków
Jedzenie w szpitalu to od dawna temat dyskusji. Najwyższa Izba Kontroli już w 2009 roku opublikowała raport alarmujący o problemie z odżywianiem pacjentów...
Tradycyjna chałka drożdżowa jak dawniej. Ten rumiany wypiek przywodzi wspomnienia
Chałka nazywana też przez piekarzy chałą należy do pieczywa obrzędowego. Co tydzień wytrawna chała podawana była podczas kolacji szabasowej. Przepis na plecione...