Karolina Głogowska
RedaktorStrona Kuchni
503 materiały
Jestem związana z mediami od 2010 roku, a pisanie to moja praca i pasja. Po godzinach tańczę flamenco, śpiewam w zespole muzycznym lub piszę powieści psychologiczne. Miłość do gotowania i dobrego jedzenia odziedziczyłam w genach. Mój prapradziadek był kuchmistrzem na dworze Franciszka Józefa I, a dziadek prowadził restaurację. Mieliśmy owoce i warzywa z własnego ogrodu, samodzielnie wędzone ryby i mięsa. Szanuję tradycyjne przepisy, jednak rzadko się ich trzymam. Zawsze coś modyfikuję i ulepszam, składniki dodaję na tzw. oko, na podstawie smaku odtwarzam dania z podróży. Moje ukochane, kulinarne destynacje to Tajlandia i Włochy. Wolę wytrawnie i pikantnie, ale na ostatni posiłek wybrałabym mango sticky rice.
NOWETradycyjne żeberka w kapuście kiszonej. Prosty, ale pyszny i sycący obiad
Delikatne żeberka w kapuście kiszonej to pożywne, bardzo aromatyczne danie, idealne na chłodne dni. To także świetny pomysł na prosty do wykonania obiad, który...
Pyszne i proste mini ptysie z kremem budyniowym. Wystarczy łyżka i kilka składników
Mini ptysie z kremem budyniowym to deser, który wygląda jak z drogiej cukierni, a jest tani i prosty do zrobienia. To tylko kilka łatwodostępnych składników....
Dynia, imbir i cynamon. Bardziej jesieniarskich muffinów już nie znajdziesz
Muffinki dyniowe to wspaniała jesienna przekąska, która pachnie korzennymi przyprawami. Są delikatne, idealnie wilgotne i słodkie. Polecam udekorować je bitą...
Smakowite pierogi z dynią. Są prostsze do zrobienia niż myślisz
Delikatne i sycące pierogi z dynią są znacznie prostsze do zrobienia niż myślisz. To pomysł na pożywny obiad dla fanów dyni i nie tylko. Wypróbuj ten łatwy...
Zjesz i przepadniesz. Nietypowy składnik w surówce z pora zmienia wszystko
Surówka z pora to jeden z ulubionych dodatków Polaków do obiadu. Można ją przyrządzać na różne sposoby, a dziś proponuję ci sposób bardzo nietypowy, za to...
Gulasz z karkówki zadowoli największego łasucha. Obłędny sos chce się wyjadać łyżkami
Wyborny gulasz z karkówki to porządny posiłek dla największych łasuchów. Mięso robi się delikatne w trakcie duszenia, a sos z dodatkiem wina jest tak pyszny, że...
Sprawdzony przepis na ciastka orzeszki, hit PRL-u. Smakują jak słodkie dzieciństwo
Ciastka orzeszki to przysmak, który wielu z nas pamięta z czasów PRL. Delikatne ciasteczka wypełnione słodkim orzechowo-kakaowym kremem były nie lada...
GORĄCY TEMATPoznaj wyborne sosy z grzybów leśnych. Idealne do mięs, placków i makaronu
Sos grzybowy to doskonały dodatek do pieczonych mięs, a także makaronu, klusek czy różnego rodzaju placków. Z tego artykułu dowiesz się, z jakich grzybów...
HIT DNIAPolane ziołowym masełkiem gnocchi dyniowe. Trudno im się oprzeć, ale łatwo je zrobić
Pyszne gnocchi dyniowe to prosty i tani obiad, którym będzie się zajadać cała rodzina. Kluseczki z dynią robi się bardzo łatwo, jeszcze łatwiej niż polskie...
Gęsta i kremowa zupa z pieczonych warzyw. Ten posiłek robi się sam
Zupa z pieczonych warzyw jest bardzo sycąca i aromatyczna. To idealny posiłek na chłodne dni. Satysfakcjonujący, pożywny i smaczny, a do tego prosty do...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Motorola Edge 50 Neo 5G 12/512GB Ceglany
Motorola Edge 50 Neo 5G 12/512GB Ceglany