Składniki:
Biała kiełbasa lub wędzonka,
kawałki świeżego chrzanu,
kawałek twarogu,
biały barszcz lub żurek z torebki (lepiej zakwas),
2 - 3 jaja (najlepiej kacze),
szklanka śmietany.
Wykonanie:
Ugotować białą kiełbasę, (nakłuć skórkę żeby nie popękała). Dodać kawałki chrzanu i twaróg. Dodać zakwas. Gotować. Jaja ubić ze śmietaną i powoli wlewać do przestudzonego barszczu (w gorącym się zetną!). doprawić do smaku.
Przed podaniem podgrzać, ale nie dopuścić do zagotowania. Na świąteczne śniadanie podajemy taki barszcz z kawałkami święconki.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?