8 z 14
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/a9/48/641996165cf01_o_large.jpg)
fot. Aphiwat chuangchoem / Pexels
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
7. Jabłka
Jabłka to owoce o wysokiej wartości odżywczej, bogate w witaminy, związki mineralne i przeciwutleniacze. Największa koncentracja składników oraz błonnika pokarmowego znajduje się w skórce. Niestety większość konwencjonalnie uprawianych jabłek dostępnych w USA jest przesiąknięta difenyloaminą, przeciwutleniającą chemią stosowaną w celu zapobiegania rozwojowi brązowych lub czarnych plam skórce jabłek. Dopóki nie będzie możliwe określenie bezpiecznego poziomu difenyloaminy, EWG zaleca spożywanie ekologicznych jabłek i ich przetworów, czyli soków i musów, aby zminimalizować ryzyko spożycia nitrozoamin i innych potencjalnie niebezpiecznych pozostałości pestycydów.