9 z 14
Poprzednie
Następne
„Brudna dwunastka”, czyli owoce i warzywa mające najwięcej pestycydów. Które trafiły na listę? Jak bezpiecznie jeść te produkty?
8. Winogrona
Winogrona to owoce bogate w witaminy C i A oraz witaminy z grupy B, zawierają także potas, fosfor i wapń oraz magnez, cynk, miedź i żelazo. Kluczową rolę odgrywają zawarte w nich związki fenolowe, przede wszystkim resweratrol, który działa przeciwmiażdżycowo, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie oraz reguluje poziom glukozy we krwi.
Jednak winogrona to kolejne owoce, które utrzymują się na liście „Brudnej dwunastki”, choć w tym roku spadły o dwie pozycje. Badania potwierdzają ich korzystny wpływ na zdrowie, dlatego nie należy rezygnować z ich jedzenia, ale wybierać te uprawiane bez dodatku pestycydów. Jako owoce, które spożywamy ze skórką, powinny być zawsze dokładnie umyte przed jedzeniem.