Musimy kupić karpia o wadze 1-1,5 kg. Rybę musimy oskrobać i wypatroszyć. Uwaga! Nie odcinamy głowy. Następnie rybę należy bardzo dokładnie umyć, posolić i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Przygotowujemy farsz
Przygotowaną wcześniej kapustę należy wypłukać, następnie pokroić i wrzucić do wody. Gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.
Po ugotowaniu kapustę trzeba odcedzić, wrzucić do niej podsmażoną cebulę i pieczarki. Do tego dodajemy koncentrat pomidorowy i 2 łyżki bułki tartej. Całość dusimy przez około 5 minut. Następnie należy przestudzić. Po ostudzeniu dodajemy dwa jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, pietruszką i dokładnie mieszamy farsz.
Przygotowanego i schłodzonego w lodówce karpia musimy lekko osuszyć. Następnie napełniamy rybę farszem, spinamy wykałaczką lub zszywamy.
Pieczemy 45-60 minut
W żaroodpornym półmisku rozgrzewamy olej bądź margarynę, potem układamy karpia. Należy kilkakrotnie w poprzek naciąć jego mięśnie, obłożyć masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 45-60 minut.
W czasie pieczenia trzeba rybę często polewać sosem z dna naczynia. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.
Rybę podajemy na gorąco. Można przybrać karpia plasterkami cytryny i masłem smakowym: czosnkowym, koperkowym. Wskazana jest lampka, białego wytrawnego wina.
Jeśli chcemy rybę odgrzać, to jedynie w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu.
Potrzebne składniki Przygotowujemy:
-1-1,5 kg karpia
nadzienie;
- kwaszona kapusta - 30 dkg
- 1 cebula
- 3 pieczarki
- 2 jajka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej
- masło
- zielona pietruszka
- pieprz
- sól
- majeranek
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?