Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Chief: Karp pieczony a'la "Głos"

Piotr Jasina [email protected] 91 481 33 34 Fot. Andrzej Szkocki
Takiego nadziewanego karpia podajemy na świąteczny stół. Życzymy smacznego.
Takiego nadziewanego karpia podajemy na świąteczny stół. Życzymy smacznego.
Recepturę pieczonego kapria nadziewanego kwaszoną kapustą specjalnie dla Czytelników "Głosu" przygotował Robert Mikołajczak, szef kuchni restauracji rybnej Chief.

 Musimy kupić karpia o wadze 1-1,5 kg. Rybę musimy oskrobać i wypatroszyć. Uwaga! Nie odcinamy głowy. Następnie rybę należy bardzo dokładnie umyć, posolić i wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Przygotowujemy farsz

Przygotowaną wcześniej kapustę należy wypłukać, następnie pokroić i wrzucić do wody. Gotujemy w wodzie z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego.

Po ugotowaniu kapustę trzeba odcedzić, wrzucić do niej podsmażoną cebulę i pieczarki. Do tego dodajemy koncentrat pomidorowy i 2 łyżki bułki tartej. Całość dusimy przez około 5 minut. Następnie należy przestudzić. Po ostudzeniu dodajemy dwa jajka, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, pietruszką i dokładnie mieszamy farsz.

 Przygotowanego i schłodzonego w lodówce karpia musimy lekko osuszyć. Następnie napełniamy rybę farszem, spinamy wykałaczką lub zszywamy.

Pieczemy 45-60 minut

W żaroodpornym półmisku rozgrzewamy olej bądź margarynę, potem układamy karpia. Należy kilkakrotnie w poprzek naciąć jego mięśnie, obłożyć masłem i wstawić do gorącego piekarnika na 45-60 minut.

 W czasie pieczenia trzeba rybę często polewać sosem z dna naczynia. W razie potrzeby dodać kilka łyżek wody.

 Rybę podajemy na gorąco. Można przybrać karpia plasterkami cytryny i masłem smakowym: czosnkowym, koperkowym. Wskazana jest lampka, białego wytrawnego wina.

Jeśli chcemy rybę odgrzać, to jedynie w piekarniku, w żaroodpornym naczyniu.

 

Potrzebne składniki Przygotowujemy:

-1-1,5 kg karpia
nadzienie;
- kwaszona kapusta - 30 dkg
- 1 cebula
- 3 pieczarki
- 2 jajka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki bułki tartej
- masło
- zielona pietruszka
- pieprz
- sól
- majeranek

 

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza