Dieta. Jedzenie zamiast leków

Anna Miszczyk, anna.miszczyk@gs24.plZaktualizowano 
Jedna miska z warzywami i owocami może czasami zastąpić domową apteczkę.
Jedna miska z warzywami i owocami może czasami zastąpić domową apteczkę. Fot. Archiwum
Nikt nie musi zachęcać Polaków do stosowania leków. W tej dziedzinie zdobyliśmy już światową sławę. Trudniej nas natomiast przekonać, by jak lekarstwo traktować jedzenie. Tymczasem na świecie coraz modniejsza staje się tak zwana foodterapia.

Nie ma się czemu dziwić, skoro według Światowej Organizacji Zdrowia blisko 70 procent chorób to efekt niewłaściwego odżywiania. Zaobserwowano zależność między jedzeniem a otyłością, cukrzycą, chorobami krążenia i nowotworami (i to nie tylko żołądka, trzustki czy jelita grubego).

Według najnowszych badań, wiele substancji obecnych w żywności działa na metabolizm i pobudza niektóre geny.

Dobra dieta

Zdaniem fachowców, najlepsza jest dla nas dieta śródziemnomorska. Jest w niej dużo warzyw i owoców. Zamiast tłuszczów zwierzęcych stosuje się oleje roślinne. Na talerzu nie brakuje morskich ryb i produktów pełnoziarnistych.

Taka dieta połączona z wysiłkiem fizycznym może nas ustrzec przed chorobami cywilizacyjnymi i nowotworowymi.

Niestety, tylko co piąty Polak odżywia się prawidłowo. Na zmiany nigdy nie jest jednak za późno.

Na cukrzycę i cholesterol

Dieta sprawdza się w leczeniu cukrzycy i obniżaniu złego cholesterolu (LDL). W tym drugim przypadku szczególnie zaleca się jedzenie morskich ryb, stosowanie olejów roślinnych, warzyw (w tym strączkowych) i pieczywa pełnoziarnistego. Taka dieta pozwala zmniejszyć dawki leków.

Osoby, które często się przeziębiają, powinny jeść dużo białka i ryb. Poleca się też czosnek, brokuły, ziarna słonecznika (ze względu na obecny w nich selen), pomidory, banany, pomarańcze (potas), kakao, migdały (magnez), mleko i jogurty (wapń), jajka, drób, orzechy (żelazo).

Przeciwzapalnie działa też cebula, miód, jagody i aronia. Na przeziębienie dobre są też maliny.

W infekcjach układu moczowego stosuje się żurawinę. Podobnie jak przy nadciśnieniu, zaburzeniach pracy jelit. Żurawina chroni też zęby przed próchnicą.
Osoby cierpiące na zaparcia powinny zaś jeść dużo błonnika. Otręby pszenne, jabłko, banan czy jogurt zadziałają lepiej niż środki przeczyszczające z apteki.
Cebula przeciwko skrzepom

Na żywieniowej liście przebojów nie powinno zabraknąć cebuli. To źródło witaminy C, cynku, siarki i krzemu. W szczypiorze jest witamina B1 i B2. Cebula jest polecana osobom, które jedzą tłusto; na przeziębienie, zapobiega powstawaniu skrzepów w naczyniach krwionośnych i je likwiduje, zapobiega również przerostowi gruczołu krokowego. Działa też jak afrodyzjak.

Brokuły to źródło fitoskładników, błonnika, witaminy C, kwasu foliowego. Działają antyrodnikowo, obniżają ryzyko nowotworu płuc u palaczy, chronią naczynia, odmładzają, regenerują układ odporności, mózg, kości (tak działają też brukselka, kalafior i kapusta).

Dobry na wszystko

Czosnek działa antywirusowo i antybakteryjnie, obniża ciśnienie, zbija zły cholesterol i trójglicerydy, poprawia trawienie, niszczy drobnoustroje przewodu pokarmowego i układu oddechowego, działa przeciwmiażdżycowo.

Cytrusy niszczą wolne rodniki, zapobiegają awitaminozie. Pomarańcze są dobre dla serca i mięśni, to źródło witamin C, A, B, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, cynku

Jagody są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, wapń, żelazo, miedź, fosfor, selen, cynk, mają błonnik i cenne flawonoidy. Poleca się je na problemy przemiany materii, anemię, wysoki zły cholesterol. Poprawiają wzrok i krążenie, obniżają poziom cukru we krwi.

Pomidory na wzrok

Orzechy mają dobrze przyswajalne białko, kwasy tłuszczowe omega-3, selen, magnez. Chronią układ sercowo-naczyniowy. Działają przeciwzakrzepowo i antynowotworowo.

Pomidory natomiast wzmacniają wzrok. To źródło witamin C, E, B, PP, K, potasu, wapnia, magnezu, żelaza, manganu, miedzi i kobaltu. Działają antyrodnikowo, antynowotworowo, zapobiegają zawałom i miażdżycy, wzmacniają odporność i przyspieszają gojenie się ran.

Prosto z wody

Ryby morskie polecane są na stany zapalne i poprawę nastroju, wzmacniają odporność, działają antymiażdżycowo, przeciwzakrzepowo, przeciwdziałają arytmii serca. To źródło kwasów tłuszczowych omega-3, soli mineralnych: fosforu, cynku, selenu, jodu, potasu.

Chude gatunki ryb mają witaminy z grupy B, tłuste- A i D.

Soja to źródło witamin A, K, E, B1, B2, B6, żelaza, fosforu, potasu, wapnia, błonnika. Oczyszcza przewód pokarmowy, zapobiega nadciśnieniu, wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego i hormonalnego.

Zielona herbata działa przeciwzapalnie, zwalcza bakterie i wirusy, redukuje próchnicę, obniża ciśnienie i wzmacnia naczynia włosowate i poprawia samopoczucie. Działa też antynowotworowo.

Tak więc zamiast do apteki, może lepiej wybrać się na pobliski bazar w warzywami i owocami?

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 8

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

m
mama 3 nastolatek

Ja nawet swojemu psu nie daję parówek.....za bardzo ją kocham.

g
glogowska

witam
nie jestem wrogiem medycyny klinicznej ale bardzo wierze w medycyne naturalna gdyz ona mi pomogla Przez 25 lat leczylam sie i coraz to wiecej lekarstw dostawalam a poprawy nie bylo az trafilam na produkty VISION i po kilku miesiacach ustapilo 50% chorob,mam to potwierdzone badaniami
Proponuje poczytac w internecie :www.STOPCODEX.pl a takze cukier i sztuczne srodki slodzace

d
dziwny_świat

Bez obaw

m
mowgli

I słusznie Ważne, żeby się to nie przemieściło w złą stronę i żebyś na przykład nie rzuciła tej swojej kuracji, bo dojdziesz do wniosku, że jednak lepsze są brokuły

D
Dziwny_świat

w pewnym sensie trochę racji ma ta Twoja mama, no bo dobra dieta to jest w sumie połowa sukcesu. wiadomo, że trzeba się namęczyć żebu ją utrzymać, ale myślę, że jednak warto. sama jestem tak leczona na wspomniane przez Ciebie wrzody: raz na trzy miesiące kuracja Polprazolem plus dieta, która wymaga ode mnie poświęceń, ale w gruncie rzeczy - da się żyć. I czuję się naprawdę znakomicie, myślę, że gdybym tylko jeden element tego leczennia praktykowala, to nie byłoby tak dobrze. oczywiście nie jestem wariatką, która uważa, ze papryka leczy raka, ale jakąś tam wiarę w dobroczynne działanie tego co i jak jemy, mam.

c
cassia

Chciałabym żeby dieta wszystko zalatwiła.
Dieta przy antybiotykach, skądś to znam.

M
Mowgli

Hehe. Vide - moja matka. Kiedy jeszcze razem mieszkaliśmy, jak byłem przeziębiony dawała mi sok z cebuli zamiast leków. Była to najobrzydliwsza rzecz na świecie, ale działała, trzeba przyznać. Fakt, że na poważniejsze choroby to niespecjalnie dobry patent. A mamie się nadal wydaje, że wrzody wyleczy się brokułą i naparem z ziółek, a paradontozę pietruszką Taka to ona jest.

j
josip

eee? to troche dziwnie brzmi, ze dieta mozna zalatwic wszystko... wspieracie oszolomstwo tych, co maja obsesje na punkcie zdrowej zywnosci i czasem latami nie pojda do lekarza, bo mysla, ze sie ulecza mieszanka miety, melisy, majeranku czy czegos tam jeszcze plus czerwona fasola.

Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3