Dieta odchudzająca. Zobacz 6 zasad zdrowego odchudzania [PORADNIK DIETETYKA]
3. Wyhoduj sobie zdrowie!
Równie istotne „jak jemy” jest też „co jemy”. Szansą na spożywanie wartościowych posiłków bez dodatku chemii może być… hodowla domowa! Zamiast kupować np. pęczek młodej rzodkiewki, sięgnijmy po nasiona, z których szybko wyrosną kiełki sprawiające, że nasze dania będą nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
Mało tego: kiełki potrafią zawierać dużo więcej witaminy C, E, A, a także białek czy minerałów, niż samo warzywo! Podobnie jest w przypadku pełnych antyoksydantów brokułów, bogatych w magnez, żelazo i wapń nasion czerwonej koniczyny czy dostarczających białka, witamin i minerałów kiełków fasoli mung.
Dobrym pomysłem jest też wyhodowanie z zapasów cebuli aromatycznego szczypiorku – źródła witamin: C, B1, B2 i kwasu foliowego. Z kolei własne zioła doniczkowe pozwolą nam podnieść strawność pokarmów oraz przyspieszą przemiany energetyczne, czego efektem będzie szybsze spalanie tkanki tłuszczowej.