Konfitury to luksusowe przetwory, otrzymywane przez smażenie całych lub rozdrobnionych owoców w syropie o dużej zawartości cukru. Przeciętnie jest to co najmniej kilogram cukru na kilo gram owoców. W konfiturach nie używa się środków konserwujących, wystarczającym konserwantem jest
cukier.
Dżemy też są słodkie, ale w ich przypadku do zagęszczenia używa się środków żelujących. Marmolady, podobnie jak inne przetwory utrwalone cukrem można przygotowywać prawie ze wszystkich owoców. Technika przygotowania jest bardzo prosta. Marmolady otrzymuje się gotując przecier owocowy z cukrem.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?