Młodzi kucharze - Julia, Milena, Zuzia i Franek - ochoczo zabrali się do pracy i przygotowali smakowite słodycze: czekoladowe babeczki, czekoladowe pankejki oraz ciasto nutella pie.
Czekolada pochodzi z Ameryki Środowej. Słodki napój z roztartych ziaren kakakowca przygotowywali Majowie już w Średniowieczu. Do Europy czekolada dotarła w połowie XVI wieku - 7 lipca 1550 roku. Dlatego właśnie 7 lipca jest obchodzony jako Światowy Dzień Czekolady.
Czekolada jest nie tylko smaczna, ma właściwości relaksujące, uspokajające, ale jest również doskonałym źródłem energii. Zawiera witaminy: A, B1, B2, B3, E i PP oraz substancje działające stymulująco takie jak teobromina, czy kofeina.
Zobacz także: Jolanta Rozkosz o kuchennych rewolucjach Magdy Gessler w Słupsku
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?