Dzień ciszy, w którym wspomina się złożenie Chrystusa do grobu. To też czas, kiedy w oczekiwaniu na Jego zmartwychwstanie rano adoruje się grób pański w kościołach, a w ciągu dnia święci pokarmy.
- Chlebek, kawałek szynki, chrzan i oczywiście jajko - wylicza pan Krystian, który razem z dziećmi ze święconką wybrał się do kościoła w podsłupskim Głobinie.
Dobór pokarmów nie jest przypadkowy. Ugotowane jajko to symbol życia, a chrzan wypalenia tego, co złe. Chleb to ciało Chrystusa, a wędliny metafora zdrowia i pomyślności. W tradycyjnej święconce nie brakuje też soli, która oznacza prawdę i oczyszczenie. Z kolei baba drożdżowa, mazurek lub sernik to symbol dostatku.
W większości ze słupskich kościołów pokarmy święci się przez niemal cały dzień. W kościele mariackim co pół godziny między 9- 16. Podczas święcenia pokarmów będą tam zbierane ofiary na pomoc dla uchodźców z Ukrainy.
Natomiast Liturgia Światła rozpoczyna się o godz. 20 poświęceniem ognia przygotowanego przed kościołem, zapalenia Paschału i świec. Weźmie w niej udział bp Edward Dajczak.
Przypomnijmy, że w ostatnich latach z przyczyn epidemiologicznych święcenie pokarmów miało skromniejszy wymiar. Pokarmy święcono na zewnątrz kościołów. Ze względów pandemicznych pokarmy można było nawet poświęcić samodzielnie w domu.
META nie da ci zarobić bez pracy - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?