Kiedy myślimy o najbardziej tradycyjnym polskim daniu nasze myśli zaczynają krążyć wokół 2 potraw. Pierwsza z nich to oczywiście pierogi - w każdej odmianie, z mięsem, z twarogiem, ruskie, z truskawkami lub jagodami czy śliwkami. Jednak jeśli weźmiemy pod uwagę mięsne upodobania Polaków to niekwestionowanym królem polskich talerzy okazuje się być kotlet narodowy wszystkich Polaków czyli kotlet schabowy.
Jak zrobić kotlet schabowy? Zobacz przepis na schabowego
Jak zrobić schabowego aby miał wspaniałą chrupiącą skórkę i był w środku kruchy i soczysty? Sekret tkwi w kilku drobnych szczegółach, które robią gigantyczną różnicę. Po pierwsze schab - powinien być świeży, pozbawiony żył i przerostów. Bardzo ważna jest też panierka. Najlepsza składać powinna się z:
- jajka z mlekiem
- bułki tartej
- mąki krupczatki
Kotleta najpierw obtaczamy w mące, potem w jajku, znów w mące i jeszcze raz w jajku i na koniec wieńczymy wszystko panierką z bułki tartej. Smażymy na słoty kolor - najlepiej na smalcu. Podajemy z surówką z kapusty i ziemniakami z koperkiem. Smacznego.
Po takim obiedzie warto spalić kalorie. Najlepiej zrobić to oglądając najlepsze memy z bohaterem 7 listopada- narodowym kotletem wszystkich Polaków - kotletem schabowym - zobacz najlepsze memy:
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?