MKTG SR - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Kuchnia barokowa...
fot. Europa w XVII wieku

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Kuchnia barokowa

Dzięki rękopisowi wydanemu w 1686 roku o tytule Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów i innych słodkości, a także przyrządzania wszelakich potraw, pieczenia chleba i inne sekreta gospodarskie i kuchenne wiemy dokładnie, co pojawiało się na staropolskich stołach.

Były to w dużej mierze zapomniane już rośliny, takie jak berberys, czarny bez, ber (podobny do prosa), manna (zboże), barszcz zwyczajny. Wyjątkowym przysmakiem były galarety mięsne i rybne.

Na stołach gościły także polewki, czyli zupy, w tym słynna czarna polewka. Przyrządzana była z mięsiw, kopru i juchy, czyli krwi zabitego zwierzęcia.

Dopiero od XVI wieku można było w Polsce posmakować cukru, który wcześniej był produktem egzotycznym, jednak jeszcze w 1648 roku za ćwierć kilograma trzeba było zapłacić aż 600 dzisiejszych złotych. W kuchniach dworskich i magnackich cukier stał się zatem synonimem luksusu, wypierając stopniowo miód.

Zobacz również

Piknik rodzinny na Dzień Dziecka w Muzeum Wsi Radomskiej [ZDJĘCIA]

NOWE
Piknik rodzinny na Dzień Dziecka w Muzeum Wsi Radomskiej [ZDJĘCIA]

Jubileusz Lecha, ale nie tego piłkarskiego. Kibice też tęsknią za wielkim Kolejorzem

Jubileusz Lecha, ale nie tego piłkarskiego. Kibice też tęsknią za wielkim Kolejorzem

Polecamy

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?

Kolor stolca, który może wskazywać na raka jelita grubego. Czy to ciebie dotyczy?

Przeliczanie emerytury. Złoż wniosek do ZUS, możesz zyskać

Przeliczanie emerytury. Złoż wniosek do ZUS, możesz zyskać

Jak uratować opadające róże w wazonie? Polecam najprostszy i sprawdzony sposób

Jak uratować opadające róże w wazonie? Polecam najprostszy i sprawdzony sposób