Jak dbać o kuchenkę?

Marzena Smoręda, echodnia.eu
Przy codziennym myciu kuchenki ważne jest także dokładne i systematyczne czyszczenie palników gazowych.
Przy codziennym myciu kuchenki ważne jest także dokładne i systematyczne czyszczenie palników gazowych.
Nowa kuchenka to nowe wyzwanie dla wszystkich jej użytkowników. Bo kupić kuchenkę to nie wszystko. Trzeba jeszcze o nią odpowiednio dbać, jeśli chce się z niej długo i bezpiecznie korzystać.

Płyty tradycyjne

Do czyszczenia emaliowanej powierzchni płyt gazowych i elektrycznych nie powinno się używać ostrych szczotek czy zmywaków, ponieważ emalia może popękać lub nawet odprysnąć. Do tego celu służą specjalne, delikatne mleczka lub płyny.
Przy codziennym myciu kuchenki ważne jest także dokładne i systematyczne czyszczenie palników gazowych. We wszystkich nowych kuchenkach pokrywy palników są pokryte emalią. Cały palnik trzeba po prostu zdemontować i wyczyścić.

Nie zabiera to dużo czasu, a uchroni go przed zatkaniem. Jest to szczególnie ważne, gdy kuchenka nie ma zabezpieczenia przeciwwypływowego. Tradycyjne żeliwne krążki grzejne oprócz czyszczenia raz na jakiś czas trzeba posmarować odrobiną oleju jadalnego lub specjalnego środka konserwującego.

Płyty kuchenne ceramiczne

Płyty ceramiczne, elektryczne i gazowe, mniej się brudzą i łatwiej się je czyści, ale trzeba robić to specjalnymi środkami - pianką lub mleczkiem do czyszczenia takich powierzchni. Nie powinno się używać silnych, żrących środków chemicznych. Płytę można czyścić tylko wtedy, gdy jest zimna, a po zakończeniu czyszczenia należy wytrzeć ją do sucha miękką szmatką. Jeśli do rozgrzanej płyty przywarł jakiś przedmiot z tworzywa sztucznego lub rozsypał się i stopił cukier, koniecznie trzeba usunąć z powierzchni płyty powstałą skorupę specjalnym skrobakiem (plastikowym lub metalowym, ale o specjalnym brzegu), który nie zarysuje ceramiki.

Aby uniknąć zarysowań osłabiających wytrzymałość płyty, należy używać naczyń o płaskim lub lekko wklęsłym dnie, ze stali nierdzewnej lub szkła żaroodpornego. Trzeba pamiętać, że zabrudzony palnik lub pole grzejne słabiej grzeje, a więc wzrasta zużycie energii.

Porządek w piekarniku

Piekarniki czyści się podobnie jak płyty kuchenne - nie wolno używać żadnych ostrych narzędzi ani środków (proszków). Służą do tego specjalne pianki agresywne pod względem chemicznym, ale nie powodujące mechanicznych uszkodzeń powierzchni. Bogato wyposażone wersje piekarników mogą mieć funkcję czyszczenia parolitycznego lub katalitycznego (nazwa zależy od producenta, ale sposób usuwania zabrudzeń jest podobny). Brud wypalany jest całkowicie ze wszystkich zakamarków piekarnika w bardzo wysokiej temperaturze (około 500 °C). Powstały popiół należy wymieść.

Nowe uszczelki

Płyty kuchenne przeznaczone do zabudowy mają uszczelkę oddzielającą krawędź płyty od blatu kuchennego, która zabezpiecza blat i meble kuchenne przed nadmiernym nagrzewaniem się. Uszczelki znajdują się również na drzwiczkach piekarników. Jeśli uszczelka się odklei lub pęknie - trzeba ją wymienić. I to nie tylko po to, by ciepło nie "uciekało bokiem", ale przede wszystkim dla bezpieczeństwa użytkowników (oparzenia) i w trosce o przylegające do kuchenki meble.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie