Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kuchnia: Olej czy oliwa?

fot.sxc.hu
fot.sxc.hu
Warto zwrócić uwagę na to co lejemy na patelnię. Od tego zależy nasze zdrowie.

Oliwa jest wytłaczana z miąższu oliwki uprawnej. Natomiast olej uzyskujemy z reguły z nasion tak zwanych roślin oleistych. I tym sposobem mamy więc na przykład olej słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, arachidowy. Co jest lepsze, olej czy oliwa?

Obecnie na świecie panuje taka tendencja, aby zastępować tłuszcze pochodzenia zwierzęcego - bogate w nasycone kwasy tłuszczowe, olejami roślinnymi - które są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Jeśli zjadamy więcej żywności pochodzenia zwierzęcego to jesteśmy o wiele bardziej (aż o 30 procent) narażeni na rozwój chorób układu krążenia i nowotworów. Warto rezygnować z masła czy smalcu na rzecz oleju lub oliwy.

Dietetycy europejscy, popularyzując dietę śródziemnomorską, zalecają przede wszystkim oliwę z oliwek. Natomiast amerykańskie zalecenia żywieniowe lansują ogólnie oleje roślinne. Jeśli komuś nie przeszkadza smak czy aromat oliwy, to warto właśnie po nią sięgać.

Ze względu na obecność pełnej gamy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), niewątpliwie rzepakowy i sojowy olej jest lepszy. Natomiast uboższy w te kwasy jest olej słonecznikowy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza