Dzisiaj w kuchni Centrum Kształcenia Praktycznego przy ul. Szczecińskiej w Słupsku w obecności prezydenta Słupska i licznie zebranych mediów oficjalnie potwierdziła, że obejmie patronatem klasę technikalną. Tę, która od września rozpocznie naukę w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1. Będzie się w niej uczyć co najmniej 32 uczniów.
Jak poinformowała Aldona Pląska, dyr. tej szkoły, nabór do klasy patronackiej, która roboczo została nazwana Klasą Dobrego Smaku, będzie się odbywał na zasadach ogólnych. Mogą się więc do niej zgłaszać absolwenci gimnazjów z całego kraju. Także dlatego, że placówka dysponuje bursą.
Zobacz także Magda Gessler otworzy kawiarnię w Słupsku. Ma się nazywać "Pionierka"
- Ta klasa nie będzie stanowiła obciążenia dla budżetu naszego miasta, bo za uczniami przyjdą pieniądze - zapewniał prezydent Robert Biedroń. Nie jest jednak wykluczone , że za rok nabór do klasy patronackiej będzie nieco zmodyfikowany, bo Magda Gessler chciałaby sprawdzić umiejętności kandydatów na kucharzy. Nie wierzy bowiem w uczniów, którzy mają same bardzo dobre oceny. Bardziej ją przekonują osoby, które mają zróżnicowane oceny, bo one zwykle mają jakąś pasję. Sama Gessler powiedziała, że chce patronować klasie eksperymentalnej, w której uczniowie będę nie tylko uczyć się obrabiania produktów, ale także poznawania własnej wartości.
- Chodzi o rozwój poprzez smaki - podkreślała. Według niej największym problemem polskich szkół gastronomicznych jest to, że w nich produktów się nie szanuje, ale się je maltretuje.
- Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni do pewnych kuchennych nawyków, które trzeba zmienić. W mojej klasie będziemy to zmieniać - zapowiedziała. Poinformowała również, że być przy pomocy uczniów uda się jej odtworzyć kawiarnię, którą kiedyś w Słupsku prowadziła jej babcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?