Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Makaron z kurkami, boczkiem i jabłkiem

Paulina Targaszewska
Pyszny makaron z boczkiem i polskimi jabłkami. Taką mamy dla was propozycję na smaczny obiad.

250 g makaronu, jak lubicie
250-300 g kurek, umytych, osuszonych i pokrojonych
1 średniej wielkości jabłko, obrane i pokrojone w
kostkę
1 ząbek czosnku
100 g boczku
oliwa z oliwek
2 łyżki masła
30 ml czerwonego wina
sól
pieprz
garść natki pietruszki
starty parmezan

Makaron ugotujcie według przepisu na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wlejcie oliwę i wrzućcie cały ząbek czosnku, smażcie chwilkę i dodajcie boczek, smażcie aż będzie chrupki, wyjmijcie czosnek. Dodajcie masło a następnie kurki, smażcie ok. 5 minut. Dodajcie jabłko, smażcie kolejne 3 minuty. Dodajcie wino i zwiększcie ogień, aż całe wino odparuje. Posólcie i popieprzcie do smaku. Dodajcie do ugotowanego makaronu, wymieszajcie.

Wyłóżcie na talerze, posypcie natką i parmezanem.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza