Składniki:
370 gram mąki pszennej
25 gram drobnego cukru (dwie
łyżki)
15 gram suszonych drożdży instant
1 łyżeczka soli
100 ml letniego mleka
3 jajka
50 g miękkiego masła
DODATKI
może być gruby cukier
sól
starty ser
mak
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, drożdże suszone (świeże lepie wcześniej wymieszać z mlekiem i odrobiną cukru), sól, mleko i jajka. Mieszamy energicznie składniki najlepiej mieszadłem miksera. Wyrabiamy ręką przez 10 minut lub 5 minut za pomocą mieszadła, a później haka miksera.
Dodajemy miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (10 minut) lub miksując (5 minut). Ciasto powinno się zrobić gładkie i elastyczne. Odkładamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką tortownicę. Dzielimy je na 12 równych części. Formować 12 kulek i układamy je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy do podrośnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem kryształem, albo innymi dodatkami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 - 25 minut, aż wierzch bułeczek będzie miał złoty kolor.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?