W skrócie:
Marzysz o napoju, który orzeźwia, pobudza, chłodzi i świetnie smakuje? Wypróbuj pyszną kawę mrożoną z czekoladą. Jest banalnie prosta do zrobienia, a smakuje i działa wspaniale. W upalny dzień jest doskonała. Jest intensywna w smaku, kremowa, zimna i przyjemnie spieniona. Najważniejsze jest to, aby użyć mocnego espresso oraz mocno spienić napój. Można to zrobić w shakerze lub innym zamykanym naczyniu. Pamiętaj także, aby mleko oraz espresso przestudzić przed połączeniem składników. Mrożoną kawę z czekoladą możesz udekorować bitą śmietaną.
Kawa mrożona z czekoladą
Czas przygotowania: 5 minut
Porcja: 2 osoby
Poziom trudności: łatwe
Składniki:
100 ml przestudzonego espresso,
100 ml mleka,
50 czekolady deserowej,
cukier,
kruszony lód.
Jak zrobić kawę mrożoną z czekoladą?
Do rondelka wlałam mleko, podgrzałam i dodałam połamaną czekoladę. Wymieszałam aż składniki się połączyły i zostawiłam do ostudzenia.
Espresso, wodę i cukier umieściłam w shakerze. Jeśli nie posiadasz shakera, możesz użyć zamykanego kubka lub nawet słoika.
Dodałam także przestudzoną czekoladę z mlekiem.
Energicznie potrząsałam shakerem. Kawa powinna się spienić.
W wysokich szklankach umieściłam kruszony lód. Do szklanek z lodem wlałam schłodzoną kawę.
Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!
Chlebek bananowy air fryer
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?