Najstarsza pizzeria w Polsce kończy dziś 46 lat. Ten zapach i smak zna każdy słupszczanin [zdjęcia]

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Pizza w słupskim Poranku piecze się od 46 lat. Dziś kolejna rocznica
Pizza w słupskim Poranku piecze się od 46 lat. Dziś kolejna rocznica Łukasz Capar
Udostępnij:
Dziś, 8 marca, przypada nie tylko Dzień Kobiet. Tego dnia, 46 lat temu, otwarto pizzerię przy barze Poranek w Słupsku. Była to pierwsza pizzeria w Polsce.

Pomysł na pizzę przywiózł do Słupska Tadeusz Szołdra, ówczesny szef Zakładu Wdrożeń Kompleksowych. Firma ta zajmowała się – jak sama nazwa wskazywała – kompleksową stylizacja i wyposażeniem lokali gastronomicznych. Sam Szołdra miał też wpływ na dobór menu oferowanego w tych lokalach.

W 1974 r. Tadeusz Szołdra uczestniczył w targach gastronomicznych w Mediolanie, gdzie zasmakował pizzę. Włoski specjał tak mu przypadł go gustu, ze postanowił, iż pizza będzie pieczona również w Słupsku.

ZOBACZ TAKŻE: Jak powstaje najstarsza pizza w Polsce?

Opracował recepturę, zaś miejscem, w którym ulokowano pizzerię był wykusz w barze „Poranek” przy ul. Wojska Polskiego. W niewielkim pomieszczeniu stanął piec, lada oraz cztery stoliki dla 10 osób. Lokal otwarto 8 marca 1975 roku. Była to pierwsza pizzeria w Polsce.

Najstarsza polska pizzeriaJak powstaje pizza w najstarszej polskiej pizzerii

Najstarsza pizzeria w Polsce

Początkowo pizza była przygotowywana w kilku wariantach smakowych. Były zatem pizze z farszem z baraniny, suszonych grzybów, boczniaków, jajka, wędzonej makreli, pieczarek i kiełbasy. Te dwie najbardziej zasmakowały słupszczanom i tylko one przetrwały do dziś. Ich receptura nie zmieniła się od początku istnienia lokalu.

Zresztą tak i sam lokal, który nie tylko jest cały czas w tym samym miejscu, ale nawet w środku wygląda tak samo, jak w chwili otwarcia. Cały czas działa ten sam piec, który nigdy nie uległ awarii. Jest włączany o godz. 6 rano i zanim zacznie piec pizze nagrzewa się przez cztery godziny. Czas pieczenia pizzy to 3 minuty.

I chyba w tej tradycji i niezmiennemu schematowi przygotowywania pizzy jest tajemnica sukcesu pizzy z „Poranka”. W godzinach otwarcia lokalu ustawiają się po nią kolejki smakoszy. Wiele osób, które kiedyś mieszkało w Słupsku, kiedy przyjeżdżają do rodzinnego miasta to żelaznym punktem ich odwiedzin jest pizzeria przy „Poranku”. Są nawet tacy, którzy zabierają kilka sztuk pizzy na wynos i wiozą ją za granicę.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

miejsce #1

Esperanza

ESPERANZA EKM024

320,00 zł199,00 zł-38%
miejsce #2

Smeg

SMEG SMF03BLEU Czarny

2 669,00 zł1 849,00 zł-31%
miejsce #3

Bosch

Bosch MUM5 z wbudowaną wagą MUM5XW40

1 759,00 zł1 686,00 zł
miejsce #4

Tefal

TEFAL BL435831

179,00 zł
miejsce #5

Tefal

Tefal Perfectmix+ BL811D38

315,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość

Najgorszy fajans był w małgośce

G
Gość
8 marca, 22:48, Gość:

Pierwsza pizzera w kraju powstała za komuny w Słupsku w Poranku, druga w Ustce na Marynarki Polskiej tam gdzie obecnie jest Rucola. Były te pizze po prostu pyszne. To co obecnie robią w Poranku to żenada, przypomina bardziej co najwyżej robione masowo tzw. cebularze z przyszkolnych sklepików, a nie dawną pizzę. Najdłużej pizzę przypominającą tą z czasów PRL można było zjeść właśnie w Rucoli w Ustce, ale i tam jakiś czas temu ta pizza mimo, że jest teoretycznie nadal serwowana, to tak spadła jakościowo na dno, że już w ogóle nie przypomina tej dawnej.

To była picca u czarnucha

G
Gość

Pizza sprzed lat, a teraz serwowana to są zupełnie inne pizze. Wstyd! Nie wiem po co te zachwalania w mediach , skoro smak I jakość zmieniła się diametralnie!

G
Gniewko

Pizza piecze się tak od wielu lat w Poranku, bo PSS ma kogoś, kto od lat konserwuje piec do wypieku. Tyle lat pracy, nie wytrzyma żaden piec bez napraw, ale pochwały i peany są na cześć kierownictwa. Polska rzeczywistość

G
Gość

Pierwsza pizzera w kraju powstała za komuny w Słupsku w Poranku, druga w Ustce na Marynarki Polskiej tam gdzie obecnie jest Rucola. Były te pizze po prostu pyszne. To co obecnie robią w Poranku to żenada, przypomina bardziej co najwyżej robione masowo tzw. cebularze z przyszkolnych sklepików, a nie dawną pizzę. Najdłużej pizzę przypominającą tą z czasów PRL można było zjeść właśnie w Rucoli w Ustce, ale i tam jakiś czas temu ta pizza mimo, że jest teoretycznie nadal serwowana, to tak spadła jakościowo na dno, że już w ogóle nie przypomina tej dawnej.

G
Gość
8 marca, 17:50, Piotr:

Kiedyś była wiele lepsza. To, co sprzedają teraz, nie ma nic wspólnego z pizzą z Poranka z przed lat.

Świat schodzi na psy, w każdej dziedzinie.

Tanio, szybko, byle jak, zysk, zysk, zysk...

G
Gość

Nu jakość jest coraz gorsza. a cena 10 za takie coś. dziękuję , postoję.

J
Jurek smakosz

Co z tego że od 46 lat się piecze ona jest coraz mniejsza,wielkość bułki poznańskiej,często też kiełbasa jest nie dobra po której odbija się przez cały dzień, tragedia a cena za pizzę idzie w górę także nie ma się czym zachwycać.

P
Piotr
8 marca, 17:35, Gość:

pizza to chemia o najwyzszym stezeniu..jedzcie jezdzie ale bebechy stracice

Pizza to chemia, haha. Jesteś yntelygent... Kupuj normalną pizzę, lub rób sam.

P
Piotr

Kiedyś była wiele lepsza. To, co sprzedają teraz, nie ma nic wspólnego z pizzą z Poranka z przed lat.

G
Gość

pizza to chemia o najwyzszym stezeniu..jedzcie jezdzie ale bebechy stracice

Więcej informacji na stronie głównej Głos Pomorza
Dodaj ogłoszenie