MKTG SR - pasek na kartach artykułów
10 z 16
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
De volaille to rodzaj kotleta panierowanego w jajku i bułce...

Nie popełnij gafy na wakacjach - sprawdź, jak wymawiać nazwy zagranicznych potraw

De volaille [dewolaj]

De volaille to rodzaj kotleta panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na głębokim oleju. Sporządzany jest z roztłuczonej piersi kurczaka, zwijanej i nadziewanej oryginalnie jedynie masłem i koperkiem, ewentualnie z dodatkiem czosnku. W różnych wariantach do środka dodaje się także ser.

Chociaż polska nazwa sugeruje francuskie pochodzenie, de volaille wywodzi się ze wschodu i w większości języków świata nazywa się kotlet po kijowsku.

Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.

Zobacz również

Międzynarodowy Dzień bez Torby Foliowej w Warmińskiej Aurze

Międzynarodowy Dzień bez Torby Foliowej w Warmińskiej Aurze

Maja Rutkowski pokazała się w bikini. Żona detektywa Rutkowskiego zachwyca figurą!

Maja Rutkowski pokazała się w bikini. Żona detektywa Rutkowskiego zachwyca figurą!

Polecamy

Dodają tę pastę do kawy. Sekret urody i sposób na odchudzanie prosto z Grecji

Dodają tę pastę do kawy. Sekret urody i sposób na odchudzanie prosto z Grecji

Banki wyszły z lipcową ofertą lokat. Warto się skusić?

Banki wyszły z lipcową ofertą lokat. Warto się skusić?

Urlop w Chorwacji? Na te niebezpieczne zwierzęta musisz uważać podczas kąpieli

Urlop w Chorwacji? Na te niebezpieczne zwierzęta musisz uważać podczas kąpieli