10 z 16
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![De volaille to rodzaj kotleta panierowanego w jajku i bułce...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/1/e1/b8/5d1381eabf36c_o_large.jpg)
Nie popełnij gafy na wakacjach - sprawdź, jak wymawiać nazwy zagranicznych potraw
De volaille [dewolaj]
De volaille to rodzaj kotleta panierowanego w jajku i bułce tartej, smażonego na głębokim oleju. Sporządzany jest z roztłuczonej piersi kurczaka, zwijanej i nadziewanej oryginalnie jedynie masłem i koperkiem, ewentualnie z dodatkiem czosnku. W różnych wariantach do środka dodaje się także ser.
Chociaż polska nazwa sugeruje francuskie pochodzenie, de volaille wywodzi się ze wschodu i w większości języków świata nazywa się kotlet po kijowsku.
Aby odsłuchać dźwięk, kliknij w pogrubioną nazwę dania.