Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek...
fot. yuliadavidovich/123RF

Niektóre konserwanty źle wpływają na twoje zdrowie! Sprawdź czarną listę dodatków do żywności i wyeliminuj te substancje ze swojej diety

Srobinian potasu (E202)

Ten konserwant dodawany jest do produktów jako środek hamujący rozwój bakterii oraz zapobiegający pleśnieniu. Znajdziemy go głównie w pieczywie z długim terminem ważności do spożycia, ciastach, słodyczach, suszonych owocach, serach żółtych, produktach sojowych oraz owocach morza. Maksymalny dzienny bezpieczny limit do spożycia tej substancji wynosi 25 mg/kg masy ciała. Mimo że jest uznawany za bezpieczny dla zdrowia, to wykazano, że zbyt duża podaż tego konserwantu może powodować wystąpienie pokrzywki alergicznej oraz bólu głowy, a u dzieci nasilać objawy astmy oskrzelowej.

Zobacz również

Elżbieta Burtan nowym starostą krakowskim. Wraca po kilkunastu latach

Elżbieta Burtan nowym starostą krakowskim. Wraca po kilkunastu latach

Rynek w Chrzanowie po rewitalizacji. Woda trysnęła z nowej fontanny za milion złotych

Rynek w Chrzanowie po rewitalizacji. Woda trysnęła z nowej fontanny za milion złotych

Polecamy

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Letnie podróże za bezcen? Jeszcze masz szansę! Trwają promocje na bilety lotnicze

Iga Świątek bije kolejne rekordy. To już 102. tydzień! Polka goni Justine Henin

Iga Świątek bije kolejne rekordy. To już 102. tydzień! Polka goni Justine Henin

Jak odstraszyć ptaki z ogrodu? Sprawdź nietypowy trik z płytami CD

Jak odstraszyć ptaki z ogrodu? Sprawdź nietypowy trik z płytami CD