Olej w zdrowej diecie

opr. jsz
NNKT enigmatycznie brzmiący skrót to nic innego jak niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Dlaczego niezbędne? Gdyż są nieodzownym elementem zdrowej, zbilansowej diety. Organizm ludzki nie potrafi ich syntezować, należy je więc dostarczyć wraz z pożywieniem. Gdzie znaleźć te cenne kwasy?

Depresja, bezsenność, przygnębienie, upośledzenie procesów myślowych, brak odporności, stany zapalne skóry, matowe włosy, łamliwość paznokci - to główne skutki diety ubogiej w NNKT. Czym są kwasy NNKT, jaki mają wpływ na nasze zdrowie, ciało i umysł, jakie jest dzienne zapotrzebowanie na NNKT osoby dorosłej, dziecka i w podeszłym wieku
i jak zapewnić sobie odpowiednią ilość NNKT w pokarmie wyjaśni Agnieszka Biernat, terapeuta - dietetyk, specjalista ds. profilaktyki
i promocji zdrowia.

Olej rzepakowy - źródło NNKT

Codziennie zjadamy tłuszcze, nie wiedząc często jak bardzo różnią się one wartością odżywczą. Tymczasem jeden tłuszcz drugiemu nierówny. Powinniśmy unikać tłuszczów nasyconych (smalec, twarde margaryny), a do diety wprowadzić tłuszcze pochodzenia roślinnego, bogate w Kwasy NNKT, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, nazywane tez witaminą F. Zaliczamy tutaj kwasy tłuszczowe: linolowy ( LA, z grupy omega - 6) i alfa - linolenowy ( ALA, z grupy Omega-3), których spożycie każdego dnia w odpowiednich proporcjach jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. NNKT nie są syntezowane przez organizm, dlatego sami musimy postarać się o ich dostarczenie wraz z pożywieniem. Najlepszym źródłem tych kwasów są oleje roślinne, jednak przy ich wyborze należy kierować się nie tylko procentową zawartością kwasów, ale i proporcją. 2: 1 to idealny stosunek z punktu widzenia potrzeb żywieniowych człowieka.

Możemy go znaleźć w oleju rzepakowym, gdzie proporcja kwasów tłuszczowych omega - 6 do omega - 3 wynosi właśnie 2:1. Standardowa, europejska dieta dostarcza zbyt dużych ilości Omega - 6, podczas gdy Omega - 3 w diecie jest bardzo niska. W wyniku przemian metabolicznych z kwasów Omega - 6 wytwarzane są związki o charakterze prozapalnym, podczas gdy z Omega - 3 związki o charakterze przeciwzapalnym. Długotrwały nadmiar kwasów omega - 6 w diecie (dieta bogata w czerwone mięso, produkty rafinowane, uboga w produkty roślinne) sprzyja osłabieniu funkcji układu odpornościowego i nadmiernej skłonności do stanów zapalnych organizmu, w konsekwencji zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca, chorób autoimmunologicznych oraz chorób nowotworowych.
Niezbędne dla urody, niezbędne dla zdrowia

NNKT jak sama nazwa wskazuje są niezbędne do prawidłowego przebiegu wielu procesów przemiany materii w naszym organizmie. Mają duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy i chorób serca. Biorą udział w budowie błon komórkowych, wspomagają układ nerwowy oraz odpowiedzialne są za obniżanie tzw. złego cholesterolu (LDL). Zapobiegają również powstaniu zakrzepów naczyniowych, poprawiają pracę serca i przepływ krwi przez naczynia wieńcowe. Co więcej ich niedobór może powodować osłabienie, przygnębienie, uratę utratę połysku włosów, łamliwość paznokci, częste zapadanie na infekcje dróg oddechowych, pogorszenie wzroku, zmiany zapalne skóry oraz stawów. Kwasy NNKT umożliwiają utrzymanie ciągłości skóry i prawidłowe struktury błon komórkowych.

Jaka ilość kwasów NNKT powinno się dostarczać wraz z pożywieniem? Przyjmuje się, że minimalne zapotrzebowanie człowieka na kwasy NNKT wynosi nie mniej niż 3 % ogólnej energii pożywienia. Ilość ta jest obecnie uznawana za zalecaną dla dzieci i zdrowych osób dorosłych, z wyjątkiem wieku podeszłego., kiedy to zaleca się zwiększenie poziomu energii z NNKT z uwagi na często występujące zaburzenia wchłaniania i gospodarki lipidowej. Szczególna rolę przypisuje się ilości spożywanych kwasów NNKT przez kobiety w ciąży. Minimalne spożycie w tym wypadku powinno wynosić 4,5 % ogólnej energii dziennej racji pokarmowej, co jest warunkowane zapotrzebowaniem rozwijającego się płodu. Dla kobiet karmiących jako minimalny poziom spożycia przyjmuje się 6 % energii z NNKT, gdyż z mlekiem kobieta wydziela w ciągu doby 3-5 g tych kwasów.

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3