W skrócie
Zielone pesto
To pesto to zaledwie kilka minut roboty. Potrzeba 4-5 składników i trochę siły, bo składniki trzeba po prostu zmiażdżyć. Włoskie słowo „pestare” oznacza „ubijać” lub „miażdżyć” i właśnie od niego wzięła się nazwa ziołowego sosu, który nieraz uratował honor niejednej pani domu. Włoskie mammy używały do przygotowania pesto moździerza lub po prostu drewnianej pałki.
Pierwszy sos tego typu nazywał się moretum. Starożytni Rzymianie przyrządzali go z czosnku, soli, sera, ziół, oliwy z oliwek i octu, a czasem - orzeszków piniowych. W swoich dziełach chwalił go Wergiliusz. Kucharze i kucharki w swej kreatywności zmieniali składniki sosu – do moretum używano orzechów włoskich, a w XIX wieku do pasty dodano bazylii. Tak powstało pesto genovese, które znamy dziś.
Pesto z polskich lasów
Gdyby starożytni Rzymianie albo współcześni Włosi mieli w swoich lasach czosnek niedźwiedzi, to pewnie szybko zrobiliby z niego pesto. Jego smaku nie da się porównać z żadnym włoskim sosem - głęboki aromat, zbalansowana ostrość i kremowa konsystencja. Niebo w gębie.
Wykonanie zajmuje dosłownie 5 minut. Najważniejszy składnik to oczywiście sam czosnek niedźwiedzi. To prawdziwa bomba witamin, minerałów i związków o działaniu podobnym do antybiotyków i roślina chroniona, którą zbierać trzeba odpowiedzialnie. Więcej na ten temat przeczytacie tutaj.
Do przygotowania pesto potrzebujecie jeszcze orzechów, które nadadzą mu strukturę. Moja ulubiona kombinacja zawiera migdały, które lekko podpiekam na patelni. Jeśli wolisz orzechy włoskie - nie ma problemu. Dobrze sprawdzają się też nerkowce albo orzechy pekan. Warto spróbować pesto z czosnku niedźwiedziego w różnych wersjach.
Ważny składnik, który decyduje nie tylko o smaku, ale również o wartościach odżywczych pesto to oliwa. Ja używam oliwy extra virgin. Równie zdrowe są oleje z orzechów albo awokado, olej lniany lub rzepakowy tłoczony na zimno a w ostateczności - olej słonecznikowy. Do blendera dodaję też trochę startego parmezanu, który daje pesto włoski pazur. I to właściwie wszystko.
Pij zdrowe koktaile

Sencor
Sencor SBL 2111GR
Funkcje:miksowanie;Gwarancja:24 miesiące;Kielich z…

Sencor
Sencor SBL 2114RD
Funkcje:miksowanie;Gwarancja:24 miesiące;Kielich z…

Sencor
Sencor SBU 0510BK
Funkcje:miksowanie;Funkcje dodatkowe:7 programów a…

Sencor
Sencor SBU 7677CH
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie;Funkcje dodatkow…

Sencor
Sencor SBU 7676GD
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie;Funkcje dodatkow…

Sencor
Sencor SBL 7175RS
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie;Gwarancja:24 mi…

Smeg
Smeg BLF01PBEU (niebieski)
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie, rozdrabnianie;…

Nutribullet
Nutribullet NB603DG
Funkcje:mieszanie, miksowanie;Funkcje dodatkowe:os…

Sencor
Sencor SNB 6601RD
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie;Funkcje dodatko…

Sencor
Sencor SBU 7873VT (fioletowy) z próżniową funkcją kielicha i bidonów
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie, miksowanie, pak…

Sencor
Sencor SBL 7176GD
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie;Gwarancja:24 mi…

Sencor
Sencor SBU 7874RD (czerwony) z próżniową funkcją kielicha i bidonów
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie, miksowanie, pak…

Sencor
Sencor SBU 7730BK
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie, miksowanie;Funk…

Smeg
Smeg BLF01PKEU (różowy)
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie, rozdrabnianie;…

KitchenAid
KitchenAid Diament SB1585EAC
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie, rozdrabnianie;…

Ninja
Ninja QB3001EUS
Funkcje:miksowanie;Funkcje dodatkowe:łatwe czyszcz…

Sencor
Sencor SBU 7878BK (czarny) z próżniową funkcją kielicha i bidonów
Funkcje:kruszenie lodu, mieszanie, miksowanie, pak…

Gastroback
Gastroback Vital Mixer Pro 40986
Funkcje:kruszenie lodu, miksowanie;Funkcje dodatko…
Pesto z czosnku niedźwiedziego - przepis

(przygotowanie 5 min)
Sprzęt - blender
Składniki:
- 150 g czosnku niedźwiedziego
- 50 g migdałów ze skórką
- 60 g oliwy z oliwek
- 25 g tartego gran padano
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, świeżo mielony pieprz
Jak zrobić pesto z czosnku niedźwiedziego?
- Czosnek niedźwiedzi umyj i osusz. Posiekaj z grubsza na 1-2 centymetrowe kawałki. Migdały upraż na suchej patelni.
- Migdały i ser umieść w blenderze lub malakserze. Zmiel na drobną mąkę grubości bułki tartej. Dolej oliwę i wymieszaj. Partiami dodawaj czosnek niedźwiedzi cały czas blendując. Dopraw sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przełóż pesto do wyparzonych wcześniej słoików. Zalej wierzch każdego słoika dodatkową oliwą.
Uwagi: pesto z czosnku niedźwiedziego dobrze przechowuje się w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby do każdego słoiczka, po nałożeniu pesto wlać dodatkowo kilka łyżek oliwy. Powinna dokładnie przykryć powierzchnię sosu i odciąć dostęp powietrza. Czynność tę powtarzamy za każdym razem, gdy wyjmiemy ze słoiczka kilka łyżek. Pesto można też mrozić – w pojemnikach do zamrażania wytrzyma w lodówce do kolejnych zbiorów.
O AUTORCE
Plate By Kate
Autorka bloga - Kasia Nowicka - jest dziennikarką, producentką, a prywatnie mamą i wielbicielką podróży. Mówi o sobie: „Lubię karmić ludzi. Po prostu”. I dodaje: - Będzie mi szalenie miło, jeśli polubisz moją stronę na Facebooku i zaobserwujesz mój profil na Instagramie.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:
Pyszna kawa z pianką

BODUM
BODUM Spieniacz do mleka
Opis produktu spieniacz do mleka BODUM to wygodne …

SILVERCREST
SILVERCREST Spieniacz do mleka SMA 500 E1, 500 W
Opis produktu zapewnia idealną mleczną piankę w kr…

SILVERCREST
SILVERCREST Spieniacz do mleka »EDS SMA 500 E1«, 500 W
SILVERCREST® Spieniacz do mleka »EDS SMA 500 E1«, …

SEVERIN
SEVERIN Spieniacz do mleka, 200 ml
Opis produktu wysokiej jakości i eleganckie wzorni…

SILVERCREST
SILVERCREST Spieniacz do mleka, ze stali nierdzewnej
SILVERCREST® Spieniacz do mleka, ze stali nierdzew…

SILVERCREST
SILVERCREST Indukcyjny spieniacz do mleka SIMAS 550
SILVERCREST® Indukcyjny spieniacz do mleka SIMAS 5…
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Największa od dziesięcioleci susza we Francji