Piwo pomorskie produkowane jest przez Pomorski Browar Tradycyjny browar kontraktowy Browaru Gościszewo (k. Sztumu). Obecnie piwo dostępne jest w beczkach, natomiast butelkowane z etykietą zawierającą informację o tradycji będzie dostępne w połowie maja, bowiem ważenie tego piwa trwa dwa miesiące. Wnioskodawcą o wpis produktu na listę był m.in. Lucjan Iwanowicz, główny piwowar dawnego Browaru Gdańskiego.
– Piwo pomorskie jest napojem, który warzony jest zgodnie z recepturą stosowaną w browarach pomorskich przed około 50 i 30 laty. Ponadto stosowana jest identyczna jak przed około 140 laty tzw. metoda dekokcyjna zacierania słodu – mówi Sławomir Lewandowski z Pomorskiego Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku.
Metoda dekokcyjna zacierania jest metodą tradycyjną i pozwala uzyskać pełniejszy smak piwa. Jest ona typowa przy produkcji piw tradycyjnych dolnej fermentacji. Do produkcji piwa pomorskiego stosuje się do dzisiaj m.in. chmiel szyszkowy i chmiel granulowany w odmianach lubelskich oraz ze słodów głównie słody jęczmienne.
Receptura została zachowana i przekazana przez Lucjana Iwanowicza – piwowara gdańskiego, którego nauczycielami byli między innymi niemieccy i polscy piwowarzy Browaru Gdań-skiego w tym: Henryk Leicht, Stanisław Goll i Rudolf Karl.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?