7 z 8
Poprzednie
Następne
Plamiak zamiast dorsza, kebab z baraniną bez baraniny, oscypek zastąpiony roladą ustrzycką. Uważaj w restauracjach. Tak oszukują turystów!
Kary dla przedsiębiorców
Po kontroli Inspekcja Handlowa ukarała 25 osób odpowiedzialnych za sprzedaż zafałszowanej lub złej jakości żywności. Kary za to wyniosły w sumie 28,1 tys. zł.
Jak podaje UOKiK, efektem kontroli było też 45 mandatów na łączną kwotę 8,6 tys. zł. - Dostali je m.in. właściciele lokali, w których panowały złe warunki sanitarne, były przeterminowane produkty czy niezalegalizowane wagi. IH skierowała też do sądu 13 wniosków o wymierzenie kar za nierzetelną obsługę (oszustwo) lub przygotowywanie potraw z przeterminowanych produktów - czytamy na stronie urzędu.
źródło: UOKiK