Uczeń w ciągu dnia musi mieć siłę do nauki, ćwiczeń fizycznych i zabawy podczas przerw. Podstawą drugiego śniadania jest kanapka.
Przygotowując kanapkę dla ucznia, wybierajmy bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste. Jest nie tylko zdrowsze, ale też daje dziecku więcej energii na cały dzień. Czytajmy etykiety
- często chleb czy bułki, które wyglądają na pełnoziarniste, to tak naprawdę białe pieczywo z wysoko przetworzonego zboża, zabarwione karmelem.
- Pieczywo zawsze należy posmarować dobrym tłuszczem roślinnym, ponieważ organizm człowieka sam go nie wytwarza. Powinniśmy jednak wybierać tłuszcze najlepszej jakości, wzbogacone o witaminy i o obniżonej kaloryczności, na przykład margarynę Słoneczną
- mówi Małgorzata Sienkiewicz, dyplomowany technolog żywności Z.T. Bielmar, organizatorka akcji "Śniadaniowa klasa".
- Przygotowując kanapki dla dziecka, starajmy się, aby były kolorowe i z pomysłem. Ważne jest również, aby posmarować margaryną obie kromki składające się na kanapkę. Dzięki temu chleb się nie rozmoczy i nie rozpadnie - radzi Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy, który przygotował kilka propozycji na pyszną i zdrową kanapkę dla ucznia. Oto one:
Kanapka z kurczakiem
Składniki: razowe pieczywo, margaryna, pierś kurczaka, sałata, keczup, majonez. Pierś kurczaka podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego, podlewamy wodą i dusimy przez kilka minut. Kromki chleba smarujemy margaryną, kładziemy na nich umytą sałatę, wystudzoną pierś kurczaka i dodajemy trochę majonezu wymieszanego z keczupem, który doda nutkę smaku.
Kanapka z pastą jajeczną i szpinakiem
Własnoręcznie przygotowana pasta jajeczna to wyjątkowy smakołyk. Natomiast młode liście szpinaku, które bez problemu kupimy w prawie każdym supermarkecie, z powodzeniem zastąpią sałatę. Świeży szpinak ma łagodny smak, działa dobrze na trawienie oraz jest bogaty w minerały, takie jak magnez, potas, wapń, żelazo oraz kwas foliowy i witaminy A i C. Składniki: chleb graham, margaryna, 2 jajka, majonez, szczypiorek, tuńczyk w puszce (opcjonalnie), liście świeżego szpinaku. Ugotowane na twardo jajka kroimy na drobną kostkę, dodajemy łyżkę majonezu i drobno posiekany szczypiorek. Mieszamy. Jeśli dziecko lubi ryby, możemy do pasty dodać również trochę tuńczyka z puszki. Kromki chleba smarujemy margaryną, a następnie nakładamy pastę jajeczną i kładziemy na to liście szpinaku.
Kanapka inaczej, czyli domowy hamburger
Dla małego wielbiciela fast foodów możemy przygotować domowego hamburgera. Do tego celu możemy wykorzystać domowej roboty kotleta mielonego. Z kolei kiełki fasoli mung są nieocenionym źródłem łatwo przyswajalnego białka. Można je spożywać codziennie, najlepiej na surowo, ponieważ wtedy nie tracą swych składników odżywczych. Świeże kiełki możemy kupić w sklepie spożywczym, ale równie dobrze możemy je sami wyhodować w kiełkownicy lub zwykłym słoiku przykrytym gazą. Już po 3 dniach kiełkujące nasionka będzie można dodać do kanapek naszej pociechy. Składniki: bułka z ziarnami, margaryna, kotlet mielony, kiełki fasoli mung, sałata, keczup. Przekrajamy bułkę i obie strony smarujemy margaryną. Kładziemy na pieczywie umyty liść sałaty, a następnie pokrojonego w cienkie plastry kotleta mielonego. Na to nakładamy kiełki, które sklejamy odrobiną keczupu.
Najprostsza kanapka na świecie
Kanapka dla ucznia wcale nie musi być szczególnie wyszukana, żeby była smaczna i zdrowa. Składniki: chleb żytni, margaryna, dobrej jakości wędlina, pomidor, czerwona sałata strzępiasta (typu lollo). Posmaruj margaryną kromki, połóż na nich sałatę, wędlinę, a następnie plasterki pomidora.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?