Składniki:
2 kg wypestkowanych węgierek
200 gram cukru, lub mniej jeśli śliwki
są bardzo słodkie
2 tabliczki gorzkiej czekolady
czubata łyżeczka cynamonu
Śliwki przekładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem. Jeśli owoce są bardzo słodkie to zmniejszamy jego ilość.
Trzymamy na małym ogniu aż śliwki zaczną puszczać sok, po czym dodajemy cynamon i smażymy bez przykrywki przez 2-3 godziny, często mieszając, bo mogą się przypalić. Odstawiamy na noc lub na kilka godzin do ostygnięcia i kontynuujemy smażenie.
Kiedy śliwkowa masa zacznie gęstnieć do dajemy połamaną na kawałki czekoladę. Dokładnie mieszamy. Gdy powidła będą gotowe nakładamy je do wyprażonych w piekarniku, jeszcze gorących słoików i od razu po zakręceniu odstawiamy do góry dnem. Dla bezpieczeństwa pasteryzujemy.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?