Powstanie drugi "Słupski koszyk regionalny"

    Powstanie drugi "Słupski koszyk regionalny"

    fot. Krzysztof Tomasik

    Głos Pomorza

    Aktualizacja:

    Głos Pomorza

    Babka ziemniaczana, jeden z hitów ubiegłorocznej imprezy.

    Babka ziemniaczana, jeden z hitów ubiegłorocznej imprezy. ©fot. Krzysztof Tomasik

    Najsmaczniejsze produkty spożywcze regionu słupskiego poznamy w przyszłym tygodniu. Centrum Kształcenia Praktycznego po raz drugi organizuje "pojedynek na produkty". Wytwórcy produktów spożywczych mogą jeszcze zgłaszać się do konkursu.
    Babka ziemniaczana, jeden z hitów ubiegłorocznej imprezy.

    Babka ziemniaczana, jeden z hitów ubiegłorocznej imprezy. ©fot. Krzysztof Tomasik

    Finał drugiej edycji "Słupski Koszyk Regionalny" zostanie zorganizowany w piątek 28 listopada o godzinie 14 w sali 211 słupskiego urzędu miejskiego.
    Wcześniej, bo już od godz. 10 słupszczanie będą mogli kupić konkursowe produkty w ratuszu. Wystawa potrwa do godziny 15.

    Wybór najlepszych produktów spożywczych ma pomóc w stworzeniu tradycji kulinarnych w oparciu o dostępne w okolicach produkty, historyczne źródła oraz ustne przekazy mieszkańców naszego regionu.

    Organizatorzy konkursu zwracają uwagę, że każdy region w krajach Unii Europejskiej może poszczycić się tradycją kulinarną, charakterystycznym smakiem, przyprawą czy potrawą. Dobra kuchnia staje się atrakcją turystyczną regionu, dla której wiele osób przyjeżdża w to, a nie w inne miejsce. Turyści chętnie próbują jak smakuje chleb, kiełbasa, ser czy słodycze charakterystyczne dla danego regionu.

    - Mamy świadomość, że pierwsza edycja konkursu nie zgromadziła wszystkich wytwórców produktów i potraw regionalnych - zauważa Agata Giejbo, wicedyrektorka CKP w Słupsku. - Słupski Koszyk Regionalny powinien być ciągle uzupełniany, o kolejne produkty i potrawy wytwarzane w naszym regionie, z regionalnych i zdrowych produktów.

    - W tym roku postanowiliśmy nieco zmienić formułę konkursu - mówi Agata Giejbo. - Oprócz produktów i potraw chcemy zaproponować wystawcom możliwość sprzedaży swoich produktów w dniu konkursu. To pozwoli na rozpowszechnienie imprezy, a wystawcom umożliwi bezpośredni kontakt z konsumentami.
    Organizatorzy "pojedynku" zapewniają, że warto w nim wytarować.

    Zwycięzcy mogą liczyć na pomoc ratusza w promocji produktu na szerszą skalę oraz w projektowaniu opakowania.

    Potrawy zostaną także wyłożone na stoisku w czasie przyszłorocznego Jarmarku Gryfitów.

    Zgłoś się na konkurs

    - Restauratorzy i producenci z regionu mogą zgłaszać się do dwudziestego pierwszego listopada w Centrum Kształcenia Praktycznego przy ulicy Szczecińskiej 60
    - A pod numerem telefonu 059 845 61 82 lub wysłać zgłoszenie na adres e-mail: ckp-slupsk@wp.pl

    Już się zgłosili

    - Do udziału w konkursie "Słupski koszyk regionalny“ zgłosiło się już kilku producentów lokalnych smakołyków.
    - Koło Gospodyń Wiejskich z Bięcina zaprezentuje pęczki ziemniaczane.
    - Koło Gospodyń Wiejskich Dębnica Kaszubska pokaże jagnięcinę w żurawinie i karpia po dębnicku.
    - Gospodarstwo Sadownicze z Głobina pochwali się białym i czerwonym winem gronowym.
    - Firma Sermilk - producent sera pleśniowego "Słupski Chłopczyk" - zaserwuje nowy ser z mleka koziego: "Słupski Koziołek".

    Czytaj treści premium w Głosie Pomorza Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (4)

    Dodaj komentarz
    Wszystkie komentarze (4) forum.gp24.pl

    Polub nas na Facebooku

    Wideo ze Słupska

    Warto zobaczyć

    Nowa edycja budżetu obywatelskiego Podwyżka opłat za śmieci w Słupsku

    Zdjęcia ze Słupska

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    GP24 PLUS POLECAMY

    Osobowość Roku 2018 - zgłosuj już dziś!

    Osobowość Roku 2018 - zgłosuj już dziś!

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.

    Hakerzy kradną dane ze smartfonów, zabezpiecz je.