Tym razem uczyniła to holenderska badaczka Johanna Geleijnse z Erasmus Medical Center w Rotterdamie.
Przejrzała ona karty zdrowia 5 tysięcy osób w wieku powyżej 55 lat, następnie przeprowadziła z nimi wywiady lekarskie, pytając między innymi o nawyki żywieniowe, w tym konsumpcję herbaty.
Porównanie informacji uzyskanych z kart zdrowia i rozmów wypadło na tyle ciekawie, że Geleijnse postanowiła jeszcze przez kilka lat obserwować swoich podopiecznych. Chciała mieć pewność, że wyniki jej badań będą rzetelne, a nie oparte na jednorazowej obserwacji.
- Okazało się, że wśród osób regularnie pijących herbatę, notowano wyraźnie mniej zawałów. Jeśli się zdarzały, miały łagodniejszy przebieg - relacjonuje holenderska badaczka.
Dlaczego? Jej zdaniem herbata jest ważnym źródłem związków flawonowych, które - jak się przypuszcza - działają korzystnie na serce, obniżając ryzyko niektórych dolegliwości tego narządu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?