- Wystawie będzie towarzyszył konkurs, podczas którego jury oceni prezentowane potrawy i produkty - mówi Agata Giejbo, organizatorka imprezy.
W składzie jury znajdzie się między innymi prezydent Słupska Maciej Kobyliński.
Głównym celem imprezy jest stworzenie i odtworzenie tradycji kulinarnych regionu słupskiego w oparciu o dostępne produkty, historyczne źródła oraz ustne przekazy mieszkańców.
Jest to też znakomita okazja na przedstawienie i wypromowanie lokalnych produktów i potraw na szersza skalę.
- Dobra tradycyjna kuchnia jest często jedną z najważniejszych atrakcji turystycznych regionu, dla której wiele osób przyjeżdża właśnie w to, a nie w inne miejsce. Turyści chętnie próbują jak smakuje chleb, kiełbasa, ser czy słodycze charakterystyczne dla danego regionu. Wiedzą o tym wszystkie gospodynie prowadzące gospodarstwa agroturystyczne - przekonuje Agata Giejbo.
Patronat nad III Słupskim Koszykiem Regionalnym objął prezydent Słupska Maciej Kobyliński.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?