MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Prosta i pyszna sałatka szopska. Hit bułgarskich kurortów, który z łatwością zrobisz w domu. Wyśmienita sałatka na imprezę i grilla

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Sałatka szopska przypomina grecką i idealnie nadaje się do dań z grilla
Sałatka szopska przypomina grecką i idealnie nadaje się do dań z grilla 123rf/kasia2003/zdjęcie ilustracyjne
Pyszna sałatka z pomidorów, ogórków, papryki, cebuli i sera owczego to hit bułgarskich oraz chorwackich kurortów. Bez problemu zrobisz ją w domu na kolację, imprezę czy przystawkę do dań z grilla. Jest chrupiąca, kolorowa i przepyszna. Wypróbuj przepis na sałatkę szopską, którą przygotujesz w kilka chwil i zachwycisz gości.

W skrócie:

Na urlopie w Bułgarii czy Chorwacji możemy zjeść jedną najpopularniejszych lokalnych przystawek, czyli sałatkę szopską. Przyrządza się ją ze świeżych warzyw: pomidorów, ogórków, papryki i cebuli oraz sera owczego. Skojarzenia z sałatką grecką są jak najbardziej na miejscu. Jest jednak kilka różnic między tymi dwoma daniami. Do sałatki greckiej dodaje się oliwki (najczęściej czarne) oraz oregano, które oryginalnie nie występują w sałatce szopskiej. W tej drugiej znajdziemy za to natkę pietruszki. Najistotniejszy jest jednak ser. W sałatce greckiej to oczywiście feta. W wielu restauracjach kroi się ją w kostkę, ale w tradycyjnych lokalach najczęściej na warzywa kładzie się po prostu gruby plaster fety i polewa go oliwą z oliwek. W sałatce szopskiej mamy lokalny ser solankowy, tzw. sirene. Zazwyczaj kruszy się go lub ściera na tarce o grubych oczkach. Tradycyjnie warzywa do obu sałatek kroi się w dość duże, grube kawałki, nie trzeba się więc bawić w szatkowanie. Ma być łatwo, prosto i smacznie.

A skąd nazwa szopskiej sałatki? Nawiązuje ona do Szopów, czyli mieszkańców Sofii oraz sąsiednich regionów. Co ciekawe, sałatka nie jest wcale naturalnym wytworem lokalnej kuchni. Wymyślono ją dla turystów, a po raz pierwszy została zaserwowana w 1956 roku w jednym z bułgarskich kurortów. Nie ujmuje jej to oczywiście smaku. A która sałatka jest lepsza? Grecka czy szopska? Na szczęście nie trzeba wybierać.

Sałatka szopska – przepis na pyszną przekąskę na grilla

Czas przygotowania: 15 minut

Porcja: 4-6 osób

Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 250 g sera owczego,

  • 2 dojrzałe pomidory,

  • 4 ogórki gruntowe,

  • czerwona papryka,

  • szalotka,

  • pęczek pietruszki,

  • 4 łyżki oliwy z oliwek,

  • łyżka soku z cytryny,

  • sól, pieprz.

Jak zrobić bułgarską sałatkę szopską?

  1. Ogórki obrałam i pokroiłam w grube plastry.

  2. Pomidory pokroiłam na kawałki.

  3. Paprykę pokroiłam na kawałki.

  4. Szalotkę pokroiłam w plastry.

  5. Wszystkie warzywa umieściłam w salaterce, dodałam oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz i wymieszałam.

  6. Rozkruszyłam palcami ser owczy i posypałam nim sałatkę.

  7. Na wierzch dodałam posiekaną natkę pietruszki.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Placek z agrestem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Prosta i pyszna sałatka szopska. Hit bułgarskich kurortów, który z łatwością zrobisz w domu. Wyśmienita sałatka na imprezę i grilla - Strona Kuchni

Wróć na gp24.pl Głos Pomorza