4 z 8
Poprzednie
Następne
Przepis na faworki. Tajemniczy składnik robi różnicę. Jak zrobić kruche i słodkie faworki w termomix? Zobacz najlepszy przepis
Mąka. Do zrobienia chruścików najlepsza będzie mąką lekka, pszenna mąka np. mąka szymanowska typ 480 albo mąka tortowa typ 450. Dzięki takiej mące faworki mają większą szansę być delikatne i kruche.
Śmietana. Najlepsza będzie taka o zawartości tłuszczu 18-22 %.
Żółtka. To jeden z tych przepisów, gdzie należy pamiętać o oddzieleniu białek od żółtek. Starajcie się wykorzystać wiejskie jajka lub od kur zielononóżek.
Spirytus. Klasyczny składnik słodkości smażonych na głębokim tłuszczu. Dodatek spirytusu zapobiega wchłanianiu tłuszczu w ciasto. Jeśli nie możecie nigdzie dostać spirytusu, wykorzystajcie inny alkohol wysokoprocentowy o neutralnym smaku, np. wódkę.