Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Receptury ze starych kajetów

Redakcja
Myśląc o przetworach na zimę zajrzałam do starego kajetu mojej mamy. Przepytałam też jej przyjaciółki. Wierni czytelnicy też nie zawiedli - w listach i mailach przesłali sprawdzone, czasem przekazywane od pokoleń, przepisy na sałatki, które zimową porą przywołają aromat lata.

Sałatka z ogórków

Mam wrażenie, że co roku mama przygotowuje więcej słoików, a one i tak coraz szybciej znikają z półek spiżarni.

3 kg ogórków gruntowych
1/2 kilograma cebuli
1/2 kilograma czerwonej papryki

Składniki na zalewę
1 1/2 szklanki cukru (wiem, że dużo, ale mama
mówi, że inaczej się nie da)
1 1/2 szklanki octu
4 łyżki oleju
czubata łyżeczka curry (można więcej)
główka czosnku

Ogórki kroimy w plastry, posypujemy 4 łyżkami soli i zostawiamy na 10 minut. Kroimy pozostałe warzywa. Składniki zalewy gotujemy. Warzywa przekładamy do słoików, zalewamy zalewą. Zamykamy i pasteryzujemy przez 3-4 minuty.

Tradycyjna sałatka z cukinii:

2 duże cukinie
kilka dużych cebul
4 - 5 marchewek
2 czerwone papryki
Zalewa:
4 szklanki wody
pół szklanki oleju
1 szklanka octu

4 łyżki cukru
4 łyżki soli
parę liści laurowych i ziaren ziela
angielskiego
pół łyżeczki ostrej papryki (pani Katarzyna
podpowiada, że ostrą paprykę zastąpiła
świeżą papryczka chili)
główka czosnku

Cukinie dokładnie myjemy, kroimy wzdłuż na 4 części, pozbywamy się nasion. Szatkujemy na cienkie plasterki cukinię. Marchew, paprykę i marchew ścieramy na grubsze plasterki w malakserze. Poszatkowane warzywa solimy i odstawiamy na godzinę by puścił sok. Po upływie tego czasu odcedzamy sok od warzyw i gotujemy składniki na marynatę, ale bez czosnku. Gdy marynata zacznie wrzeć dodajemy ją do warzyw i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie dodajemy zmiażdżony czosnek i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Gorące warzywa układamy w słoikach i zakręcamy. Pasteryzujemy przez 7 - 10 minut.

Papryka z rodzynkami:

klika papryk
rodzynki
ziarna pieprzu
liście laurowe
olej

Składniki na zalewę
1 litr wody,
8 łyżek octu,
6 łyżek cukru,
2 łyżki soli

Paprykę (najlepiej różnokolorową) musimy oczyścić, wypłukać i pokroić. Paprykę układamy w słoikach. Dodajemy do każdego słoika listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i około 10 rodzynek. Zalewamy przestudzoną zalewą. Do każdego słoika na koniec wlewamy łyżkę oleju. Słoiki zakręcamy. Pasteryzujemy przez moment.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza