Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rybne dania tuż przy plaży

Wojciech Frelichowski
Wojciech Frelichowski
Tawerna Columbus to jedna z najpopularniejszych restauracji w Ustce. Jedną z jej specjalności są ryby w różnej postaci.W usteckiej tawernie Columbus na sali i na tarasie jest łącznie 100 miejsc. W sezonie ich liczba rośnie o 80 w specjalnym ogródku przed lokalem.
Tawerna Columbus to jedna z najpopularniejszych restauracji w Ustce. Jedną z jej specjalności są ryby w różnej postaci.W usteckiej tawernie Columbus na sali i na tarasie jest łącznie 100 miejsc. W sezonie ich liczba rośnie o 80 w specjalnym ogródku przed lokalem. Columbus
Pośród wielu usteckich lokali Columbus wyróżnia się lokalizacją. Restauracja jest położona na samej promenadzie, u stóp latarni morskiej i w bezpośrednim sąsiedztwie portu i plaży. Takie położenie wręcz wymusza, aby lokal serwował dania rybne. I tak też jest w istocie.

Personel tawerny podkreśla, że jej sztandarowymi daniami są ryby w panierce, z pieca i z patelni. Goście chętnie zamawiają też owoce morza. Zajrzyjmy zatem do menu. Wśród przekąsek jest np. holenderski matias marynowany w cherry i zroszony oliwą. Jest też tradycyjny śledź bałtycki marynowany z cebulą w otoczce ogrodowych ziół.

Jeśli ktoś ma ochotę spróbować czegoś wykwintnego, może zamówić owoce morza, np. mule duszone na maśle i winie, z zielonym porem, natką pietruszki i czosnkiem.

Wśród zup większość to dania przyrządzane z ryb. Np. bałtycka zupa rybna z kawałkami ryb albo zupa carska z kawałkiem łososia bałtyckiego, z duszoną szalotką i porem.

Natomiast wśród dań rybnych głównych mamy wybór od filetu Columbus z dorsza zapiekanego w plastrach ziemniaków w sosie szpinakowym, pomidorami, owocami morza i mozarellą, poprzez steka z tuńczyka z borowikami w śmietanie i zasmażonym ryżem, do pieczonego halibuta podwędzanego dymem buczynowym z ryżem ziołowym, prawdziwkami i karmelizowanymi marchewkami.

Dla tych, którzy nie gustują w rybach, również jest coś smakowitego. Np. pierś z kaczki z nutą pomarańczy, podana na szafranowym puree z karmelizowanymi buraczkami.

Powodzeniem cieszą się desery, a wśród nich W malinowym chruśniaku, czyli maliny z mascarpone, zapieczone pod kruszonką, z gałką lodów.

W restauracji nie tylko smacznie zjemy, ale również posłuchamy muzyki na żywo, na przykład szant. Zainteresowanie klientów jest tak duże, że wiosną i latem nie są przyjmowane rezerwacje.

Tawerna Columbus, ul. Limanowskiego 1, tel. 510 606 404.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza