Personel tawerny podkreśla, że jej sztandarowymi daniami są ryby w panierce, z pieca i z patelni. Goście chętnie zamawiają też owoce morza. Zajrzyjmy zatem do menu. Wśród przekąsek jest np. holenderski matias marynowany w cherry i zroszony oliwą. Jest też tradycyjny śledź bałtycki marynowany z cebulą w otoczce ogrodowych ziół.
Jeśli ktoś ma ochotę spróbować czegoś wykwintnego, może zamówić owoce morza, np. mule duszone na maśle i winie, z zielonym porem, natką pietruszki i czosnkiem.
Wśród zup większość to dania przyrządzane z ryb. Np. bałtycka zupa rybna z kawałkami ryb albo zupa carska z kawałkiem łososia bałtyckiego, z duszoną szalotką i porem.
Natomiast wśród dań rybnych głównych mamy wybór od filetu Columbus z dorsza zapiekanego w plastrach ziemniaków w sosie szpinakowym, pomidorami, owocami morza i mozarellą, poprzez steka z tuńczyka z borowikami w śmietanie i zasmażonym ryżem, do pieczonego halibuta podwędzanego dymem buczynowym z ryżem ziołowym, prawdziwkami i karmelizowanymi marchewkami.
Dla tych, którzy nie gustują w rybach, również jest coś smakowitego. Np. pierś z kaczki z nutą pomarańczy, podana na szafranowym puree z karmelizowanymi buraczkami.
Powodzeniem cieszą się desery, a wśród nich W malinowym chruśniaku, czyli maliny z mascarpone, zapieczone pod kruszonką, z gałką lodów.
W restauracji nie tylko smacznie zjemy, ale również posłuchamy muzyki na żywo, na przykład szant. Zainteresowanie klientów jest tak duże, że wiosną i latem nie są przyjmowane rezerwacje.
Tawerna Columbus, ul. Limanowskiego 1, tel. 510 606 404.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?