Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Ten napój jest lepszy niż kombucha. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

NOWE
Ten napój jest lepszy niż kombucha. Poznaj przepis na smakowity kwas chlebowy

Maturzyści z Liceum w Iłży odebrali świadectwa. Było wesoło i uroczyście [ZDJĘCIA]

Maturzyści z Liceum w Iłży odebrali świadectwa. Było wesoło i uroczyście [ZDJĘCIA]

Polecamy

Gry z Barbie? Tak, a znajdź grę idealną dla ciebie lub twojego dziecka

Gry z Barbie? Tak, a znajdź grę idealną dla ciebie lub twojego dziecka

Chciał zginąć jako męczennik na igrzyskach. Zatrzymano potencjalnego terrorystę

Chciał zginąć jako męczennik na igrzyskach. Zatrzymano potencjalnego terrorystę

Bratobójczy pojedynek polskich klubów. Dla kogo Puchar Europy? Transmisja w TV

Bratobójczy pojedynek polskich klubów. Dla kogo Puchar Europy? Transmisja w TV