Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Szczecin: Stypy to też biznes

Maciej Pieczyński [email protected]
Szczecin: Stypy to też biznesZa jedno miejsce przy stole podczas stypy zapłacimy od 28 - 30 złotych. W menu przygotowywanym przez lokale gastronomiczne na okoliczność stypy dominuje kuchnia staropolska. Bez udziwnień. Rosół, zupa pomidorowa, kotlet schabowy. Do tego kawa i ciasto.
Szczecin: Stypy to też biznesZa jedno miejsce przy stole podczas stypy zapłacimy od 28 - 30 złotych. W menu przygotowywanym przez lokale gastronomiczne na okoliczność stypy dominuje kuchnia staropolska. Bez udziwnień. Rosół, zupa pomidorowa, kotlet schabowy. Do tego kawa i ciasto. Fot. archiwum restauracji Impresja
USŁUGI FUNERALNE Muzyka poważna, staropolskie jedzenie i kameralny nastrój - tak najkrócej można streścić ducha oferty szczecińskich lokali gastronomicznych jeśli chodzi o stypy.

Dwa poziomy. Na pierwszym znajdują się dwie połączone sale dla 25 osób. Na drugim natomiast w dwóch salach pomieścić się może łącznie 45 osób. Restauracja Gawrosz przy ul. Witkiewicza na Pogodnie to jeden z większych szczecińskich lokali, które reklamują się na portalu pozegnaj.pl, poświęconym usługom funeralnym. Jednak to nie oznacza, że jej właściciele organizują stypy "taśmowo", korzystając z ilości pomieszczeń do wynajęcia.

- Zapewniamy naszym klientom kameralną atmosferę - mówi Przemysław Jaźwiecki, współwłaściciel lokalu. - Każdą stypę traktujemy jako imprezę zamkniętą, na której czas funkcjonuje tylko ta jedna, wynajęta na tę okoliczność sala. Nie ma możliwości, aby w tym samym momencie w naszym lokalu odbywały się dwie tego typu imprezy.

Kameralny, zamknięty charakter jest normą jeśli chodzi o usługi szczecińskich lokali gastronomicznych organizujących stypy.

- Zazwyczaj takie przyjęcie trwa u nas trzy godziny, ale nie stoimy z zegarkiem, nie odmierzamy tego czasu co do minuty - mówi Justyna Kowalewska z restauracji Impresja przy ul. Karola Miarki, a więc położonej w pobliżu Cmentarza Centralnego. - Z kameralnym klimatem naszego lokalu współgrają dźwięki spokojnej, gitarowej muzyki. Mamy też kominek.
- Dla komfortu naszych klientów organizujemy z tej okazji przyjęcia kameralne, rodzinne, stonowane - mówi Patryk Janasik z restauracji Willa przy al. Wojska Polskiego.

W menu przygotowywanym przez lokale gastronomiczne na okoliczność stypy dominuje kuchnia staropolska. Bez udziwnień. Rosół, zupa pomidorowa, kotlet schabowy. Do tego kawa i ciasto.

Stypy organizowane są z reguły na kilkadziesiąt osób. Bardzo kameralnie wygląda to w przypadku restauracji Willa, gdzie zazwyczaj liczba gości to około 20 osób. Od 55 do 60 mieści się w sali Impresji.

Ceny za wynajęcie sali na okoliczność stypy wahają się od dwudziestu kilku do trzydziestu kilku złotych za osobę. W restauracji Gawrosz - w zależności od liczby gości - ceny zaczynają się od 28 złotych. W Impresji do wyboru są dwa zestawy obiadowe: tańszy za 30 złotych i droższy za 35 złotych. W restauracji Willa zapłacimy stałą cenę 30 złotych od osoby.

 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza