Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
7 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
To popularny emulgator występujący głównie w margarynach,...
fot. doornekamph/pixabay.com

Szkodliwe E-dodatki do żywności. Tym trują nas producenci. Które E mogą szkodzić? Dlaczego nie wszystkie dodatki do żywności są bezpieczne

E471 – Monoglicerydy i diglicerydy kwasów tłuszczowych

To popularny emulgator występujący głównie w margarynach, ale też wielu innych powszechnie spożywanych produktach, m.in. pieczywie, gotowych wypiekach cukierniczych, słodyczach, kremowych deserach, gumach do żucia, daniach mrożonych czy przetworach mięsnych.

Te pochodne tłuszczów, które są złożone z ich niepełnych cząsteczek, występują naturalnie w żywności. Są też dodawane do wysokoprzetworzonych produktów spożywczych w formie pozyskanej sztucznie. Problem w tym, że towarzyszą im wtedy pewne ilości nienaturalnych kwasów tłuszczowych typu trans, dla których nie ma minimalnej dawki obojętnej dla zdrowia, a także tłuszczów zwierzęcych i metali ciężkich, takich jak nikiel, ołów, kadm, arsen, a nawet rtęć. Możliwe komplikacje zdrowotne przy zwiększonym spożyciu glicerydów dotyczą głównie układu krążenia i trawienia.

Zobacz również

Bydgoskie Klasyki Nocą 2024 zaparkowały pod Torbydem w Bydgoszczy – zobaczcie zdjęcia

Bydgoskie Klasyki Nocą 2024 zaparkowały pod Torbydem w Bydgoszczy – zobaczcie zdjęcia

Zaniedbany skwer przy Alejach zrobił się czerwony i... romantyczny!

Zaniedbany skwer przy Alejach zrobił się czerwony i... romantyczny!

Polecamy

Najlepsze miejsca na spacer w Warszawie. Znasz je wszystkie?

Najlepsze miejsca na spacer w Warszawie. Znasz je wszystkie?

Walka polskich szczypiornistów o mundial. Obowiązek pomimo problemów

Walka polskich szczypiornistów o mundial. Obowiązek pomimo problemów

Utrudnienia na słupskiej obwodnicy. Zderzenie dwóch pojazdów

Utrudnienia na słupskiej obwodnicy. Zderzenie dwóch pojazdów