Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targowisko w Koszalinie. Jakie ceny mięsa?

Wanda Konarska [email protected] Tel. 94 347 35 99
Targowisko w Koszalinie. Jakie ceny mięsa?Klienci doceniają jakość mięsa, bo choć jest taka duża konkurencja, to na każdym targu przyjmowane są zamówienia na karkówki i schaby.
Targowisko w Koszalinie. Jakie ceny mięsa?Klienci doceniają jakość mięsa, bo choć jest taka duża konkurencja, to na każdym targu przyjmowane są zamówienia na karkówki i schaby. Radek Koleśnik
Hodowcy świń nie boją się konkurencji.

- Klienci doceniają jakość naszego mięsa, bo choć jest taka duża konkurencja, to my na każdym targu przyjmujemy zamówienia na karkówki i schaby, a na 21 grudnia już wszystko jest zarezerwowane - pochwaliła się wczoraj Anna Nizińska z Jeżyczek, która na targu w Koszalinie sprzedaje wieprzowinę z własnej hodowli. - Trzymamy 60-70 sztuk, bo cały czas jest rotacja i wozimy świnie do ubojni w Biesiekierzu przed każdym dniem targowym.

Od lat mamy stałych klientów, którzy już w sierpniu pytali, czy będą mogli zamówić mięso na Boże Narodzenie. A w ciągu roku wiele osób samodzielnie wędzi schab i karkówkę, stąd takie ich powodzenie.

A oto ceny obowiązujące w tym kiosku oraz w punkcie po drugiej stronie, gdzie handluje mąż pani Anny, Jan Niziński. Wspomniany schab bez kości kosztuje 21 zł, takaż karkówka - 18,50 zł, szynka - 17 zł, łopatka - 15,80 zł, gulaszowe mięso - 13,50 zł, a polędwiczka - 26 zł. Pozostałe mięso jest z kością. I tak biodrówka ceniona jest na 12 zł, boczek z żeberkami - 13,50 zł, golonka tylna - 9 zł, a przednia - 8 zł, żeberka trójkąty - 12 zł, a pozostałe, grube z mięsem - 16 zł, słonina bez skóry - 5 zł, ze skórą - 4 zł, głowy, nogi - 2,50 zł, skórki - 1,50 zł. Jak nam powiedział Jan Niziński wieprzowina zdrożała przed miesiącem o złotówkę.

W nowym punkcie, którego właścicielem jest Krzysztof Mazur z Białogardu, karkówka bez kości kosztuje 19,80 zł, łopatka kulka i schab z kością - 16,80 zł, boczek z żeberkami - 16 zł, a bez nich - o złotówkę drożej, żeberka paski - 17,50 zł, a trójkąty - i biodrówka - 15,50 zł, ozory - 14 zł, ogony - 8 zł, szynka bez kości - 16,50 zł, wątroba - 6 zł, polędwiczki - 23 zł, mielone mięso - 15 zł.

Po sąsiedzku, w kiosku Stanisława Przybysza, można zamówić półtusze po 9,50 zł, natomiast tylko Grażyna Żwirko sprzedaje wołowinę. Najdroższa jest polędwica (na zamówienie) - 88 zł, wołowina - 35 zł, a extra - 39 zł.
 

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza