Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Targowisko w Koszalinie. Mróz odstrasza sprzedawców

Wanda Konarska [email protected] Tel. 94 347 35 99 Fot. Radek Koleśnik
Ciężko się teraz handluje, bo ludzie wolą iść do ogrzewanych marketów.
Ciężko się teraz handluje, bo ludzie wolą iść do ogrzewanych marketów.
Mróz wprawdzie nieco zelżał, ale nadal na koszalińskim targowisku jest niemal pusto. Nawet niektóre kioski zamknięte były wczoraj na głucho. Tylko sprzedawcy wędlin stawili się w komplecie.

- Ciężko się teraz handluje, bo ludzie wolą iść do ogrzewanych marketów - powiedziała nam wczoraj Wanda Okupska sprzedająca wyroby Michała Szugalskiego z Bobolic.

- Stali klienci jednak wiedzą, że Zakład Przetwórstwa Mięsnego nie używa chemii, a tradycyjnie wędzone szynki, balerony i polędwice, które najpierw miesiąc leżakują, mają zupełnie inny smak niż w sklepie.

Namówiłam szefa na te nowości wymagające dużo pracy, ale proszę spróbować, jaki to daje efekt. - W tym momencie właścicielka podała po plasterku wędzonek do degustacji, po której można tylko powiedzieć : pychota.

 

Wspomniana szynka kosztuje 35,60 zł, baleron - 32,20, a polędwica - 36,50 zł. Nowością jest też schab pieczony z przyprawami i hermetycznie pakowany po 30,20 zł, szynka konserwowa po 23,50 zł, bloczek z pietruszką po 7,10 zł, szynkowa - 26,40 zł i gryczana kaszanka w grubym flaku po 8,70 zł.

Nie można pominąć też wyrobów w słoikach. Taka kiełbasa kosztuje 16,10 zł, mielonka - 15,70 zł, golonka - 19,40 zł i pasztet - 12,90 zł. Oprócz nowości w ofercie jest wiele innych wyrobów jak choćby kiszka ziemniaczana po 10,30 zł, czy kiełbasa krucha po 24,30 zł.

 

Irena Janczak, handlująca naprzeciwko, zdobywa klientów wyrobami z koniny. Kiełbasa końska kosztuje 25,90 zł, a kabanosy - 28,90 zł.

W gablocie na amatorów czeka m.in. kiełbasa wiejska z beczki po 21,90 zł, piwna podsuszana po 20,90 zł, polędwica pieczona po 29,90 zł, pierś spod strzechy - po 25,90 zł, szynka pieczona po 28,90 zł, kaszanka gryczana po 9,90 zł, a jęczmienna po 8,80 zł.

 

W kiosku Stanisława Przybysza, preferującego wędliniarstwo naturalne, pasztet zapiekany i pachwinę wyceniono na 11 zł, parówki - 10 i 15 zł, baleron na 22 zł, jałowcową na 25 zł, krakowską suchą na 28 zł, pasztetową na 10 zł, łopatkę na 21 zł , a polędwicę - o 10 zł drożej.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gp24.pl Głos Pomorza