ócili na targ.
- Dopiero przy temperaturze minus 4 można śmiało handlować warzywami, dlatego przyjechaliśmy późno, około dziesiątej. Chwilę potargujemy, ale i tak się płaci za miejsce - powiedział rolnik.
Na targ przywiózł marchew i ziemniaki po złotówce, buraki i cebulę po 1,50 zł, natkę pietruszki po 1,30 zł, selera po 3 zł, pietruszkę po 3,50 zł, kapustę po 80 gr i 2 zł, pory po 50 gr, 1 zł i 1,50 zł oraz własny czosnek po 1,20-2 zł. Koszalinianie korzystali z ocieplenia i napełniali siatki warzywami.
- 5 razy opuściliśmy targ z powodu mrozów - żalił się Andrzej Jerenkiewicz z Zasp Wielkich. - A warzywa i owoce to nie skarpetki, które mogą leżeć w magazynie. Najbardziej czułe na mróz są ogórki, bo mają dużo wody, a także papryka i banany.
Te ostatnie nawet dziś błyskawicznie sczerniały, choć nie ma dużego mrozu. Pieczarki przy minusowej temperaturze wytrzymają godzinę, góra dwie. Jabłka są w miarę odporne, przy minus 8 stopni można je trzymać na straganie 5-6 godzin, podobnie cytrusy, zawierające kwas, czyli cytryny i pomarańcze.
Szczypiorek, koperek i sałata też boją się nawet lekkiego mrozu, a ta lodowa wytrzymuje dziś tylko dlatego, że jest owinięta folią.
Sałata lodowa kosztowała 1,50 zł, ogórki - 1 zł, czerwona papryka - 4,50 i 5,50 zł, pomidory - 1 - 3,50 zł, zielone grapefruity i mandarynki - 3,50 zł, cytryny i pomarańcze - 2,50 zł, jabłka - 50 gr - 2 zł, kiwi - 30 gr, gruszki - 2,50 - 3,50 zł, banany - 1,50 zł.
Właściciel sadu, Wiesław Tesmer z Suchej Koszalińskiej, wystawił w skrzynkach mnóstwo gatunków jabłek w cenie 1-3 zł. Jedna z rolniczek przywiozła natkę pietruszki w doniczkach po 2,50 zł i marchew (60 gr, 1,50 zł), wyjętą poprzedniego dnia z kopca.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?